Jeste li ljubomorni? Ja jesam – malo…I to taman onak´ malo koliko je (po meni) normalno. I zdravo.

Mala doza ljubomore zaista je ponekada potrebna, čisto da bi partneru “potvrdili” da nam je još uvijek stalo. Tolika (mala) količina ljubomore može čak začiniti vezu. Međutim, sve više od te male doze je  zamarajuće i ubija. Prvo ubija partnera, a onda kokne nas. Prožvače nas i ispljune. A do tad nas totalno izmasakrira.

Ljubomora nikada ne završi dobro. To nam definitivno mora biti jasno.

Do ljubomore dolazi polako. Nekako mislim, što je veza dublja, da je ljubomora izraženija. Niti sami nismo svjesni kako nam to uspijeva – ne želimo to činiti, ne planiramo to, čak i negiramo da smo ljubomorni (u većini slučajeva), međutim…naša posesivnost, ljubav koju osjećamo i naravno strah da ne izgubimo voljenu osobu dovodi do niza krivih poteza koji našu vezu mogu zagušiti i u finalu dovesti do onog čega smo se i bojali u startu – do prekida (čitaj: konačnog kraja). Ne treba dozvoliti da situacija omakne kontroli i da ljubomora uzme maha!

Kad muškarac voli ženu – on to pokazuje svojim ponašanjem i djelima. O ovome sam već pisala. Muškarca nikad, ali nikad ne možemo “zavezati” za sebe i isklesati ga u osobu u kakvu bismo mi to htjele. Drage moje – ovo možete pokušati: klesati muškarca prema vlastitim kriterijima ali vam to neće uspjeti.

U početku će se muškarcu činiti zanimljivo i simpatično što je njegova draga ljubomorna. To će mu biti potvrda kako ga ona želi samo za sebe i koliko ga voli. Čak će u početku ta ljubomora biti fitilj koji će potpaljivati seksualni život i činiti ga strastvenijim, vatrenijim, maštovitijim… Međutim, kroz određeno vrijeme sve to što mu je u početku bilo simpatično početi će ga užasno iritirati. Ako se ne zaustavite na vrijeme kad primijetite signale koje vam šalje – vaša ljubomora počet će ga gušiti. I to užasno!
Signali upozorenja da ste pretjerale u ljubomori i da ga počinjete daviti sa sitnicama vrlo su jednostavni. On će vam to reći – da – mrtav hladan će vam to reći na vrlo jednostavan način.

Npr. Ne možeš biti baš toliko ljubomorna?!
Ili: čuješ li ti sebe što govoriš?!
Ili: sad si stvarno pretjerala!
Ili: ti si bolesno i posesivno ljubomorna!

E, kad vam ovo kaže nemojte to shvatiti kao kompliment nego kao jedno od njegovih zadnjih upozorenja. Voda mu je došla do grla. Idući put kad samo malo pretjerate neugodno će vas iznenaditi njegova reakcija.
Nemojte više. Zaustavite se. Malo razmislite o svemu. Ako nastavite po starom, koliko god da vas voli – neće biti dobro! Gušite svog partnera! Jako!

A vaš se muškarac, kao niti vi, ne smije osjećati zagušeno. Morate imati na umu da je i prije vas imao život koji je bio samo njegov. Znači, imao je svoje prijatelje, muške izlaske, pijanke i vrijeme koje je provodio kako je htio a da mu nitko za to nije prigovorio. Kad su bile utakmice – išao je na njih ili ih je gledao na tv-u, ispijao je kave i pive s frendovima i pričao o glupostima, igrao je igrice na play station-u, gledao porniće, čitao novine na wc-u… I masu stvari koje je i prije vas radio sam.

Nemojte mu ovo uskraćivati, zabranjivati i prigovarati. To su sitnice, ali njemu puno znače. Dok je s vama u vezi normalno je da će se u početku truditi čim više vremena provoditi  s vama. S vremenom će mu početi nedostajati taj njegov muški svijet i bez obzira koliko mu značite osjećat će se kao penzić, papučar…a to neće biti dobro za odnos kojeg imate.

Dakle, ako poželi izaći s dečkima za vikend,  ne kvocajte. Pustite ga. Neka ide i zabavi se. Ako želi večer za sebe kako bi gledao utakmicu na tv-u, ne zvocajte mu. Neka je pogleda. Ostanite doma i uživajte u slobodnom vremenu. Napravite nešto što inače ne stignete ili otiđite s frendicom na kavu ili u šetnju. Ili izađite i vi s curama. Zašto i vama ne bi dobro došao večernji vikend izlazak?

Poanta je u tome da mu morate dati prostora. Isto vrijeme i prostor potreban je i vama.

Bit ćete sretniji i vrijeme koje budete provodili skupa biti će kvalitetnije. Zapamtite: što muškarca više puštate od sebe – to će vam se brže vraćati u zagrljaj. A zagrljaj će biti čvršći.

Sjećam se situacije jedne frendice unazad par godina. Gledala sam što radi i slušala njene fingirane kreacije koje je imala u glavi. Bože moj, žena je bila totalno opsjednuta, a nije imala razloga za to. Taj njen frajer nije mogao prdnuti bez nje. Eto što je napravila od njega?! I samo sam čekala do kada će to tako klapati.
Dakle, ona je iz opsesivne paranoje da ne izgubi svog zaručnika, iz straha da se osigura u njegovu vjernost i ljubav, počela nametati neka svoja pravila kojima se on lagano prilagodio. Jebiga, nisu mu baš bila draga ta njena pravila …ali radi “mira u kući” ipak im se (nekako) prilagodio. A što će jadan? Morao je. I znam da to nikad i niti jednog drugoj curi ne bi dozvolio, no njoj ipak je. Fakat ju je volio.

Kužila sam i nju i njen strah. Imala je lošu vezu prije ove i nepovjerenje prema tom bivšem partneru. Mislim, bivši ju je varao “leva-leva”. Zato su se razišli i to baš ružno. Ona je ostala povrijeđena i s naučenom lekcijom. Međutim… ne znači da je svaki idući muškarac takav seronja koji radi isto što je radio onaj njen bivši. No, koliko god sam joj to tupila, ona je svejedno kod svog novog dečka, kasnije zaručnika, spontano i polako uvodila neku svoju malu diktaturu kako bi eliminirala sve moguće “opasnosti” da je ne prevari i povrijedi kao onaj prije.

A njenom zaručniku to u početku nije smetalo, dapače čak mu je bilo simpatično i smiješno! Bili su zaljubljeni pa se tim njenim malim, ljubomornim stiskanjima nije protivio. S vremenom je od njega dobila sve ono što je htjela dobiti: njen dragi dolazio je doma točan kao urica, prestao je uopće izlaziti s dečkima jer se njoj od tih izlazaka dizala kosa na glavi, čak je s vremenom prestao uopće piti kave s frendovima jer je uvijek žurio doma. Uvijek je negdje morao jurcati jer ga je ona čekala s ručkom ili večerom ili bi već unaprijed imala isplaniran dan ili vikend. Nije razmišljala da li je on sretan radi tih njenih malih, novih pravila koje je “ugurala” u njegov život. Prilagodio se.

Dovela ga je do te faze da je živio na relaciji: posao-doma i sve slobodno vrijeme povodio je s njom. Gdje god je išao, išao je s njom. Svi vikendi, svi sekundi – bio je s njom. Čak i kad je bila utakmica na tv-u, ona bi bila uz njega. Stalno su bili skupa. I tako godinu i pol dana. Sve je to bilo previše za oboje. Ona je obruč stiskala sve više, a on je sve manje bio svoj.

Zadnjih par mjeseci prije njihovog prekida fakat je bila nemoguća. Strašno! Ali je i nadalje tolerirao te njene ispade ljubomore i propitkivanja. Počeo se ljutiti, ali bi nakon par pusica i njenog vješanja oko vrata, opet popuštao. Popuštao je sve do jednoga dana kada ga je s totalnom glupošću izbacila iz takta. Frajer je eksplodirao! Znači, nešto mu je prigovorila za mobitel ; kad god bi uzeo mobitel u ruke ona je počela s podjebavanjem tko mu šalje poruke i tome slično – To je radila i prije, no ovaj put mu se zamračilo! Pala mu je roletna. Rekao joj je da pokupi svoje stvari i ode iz stana. Kratko i jasno. Bez puno objašnjavanja i to nakon godinu i pol zajedničkog života … Eto do kamo je dovela muškarca koji ju je obožavao?! Do ruba! Toliko je stiskala obruč oko njega da ga je zadavila!
Ali, to smo mi – žene! Ponekada stvarno ne znamo stati kada je vrijeme.

U periodu kada su se razišli puno sam razgovarala s njom. Bilo joj je jasno da je iz tog prekida morala nešto naučiti za cijeli život. Rekla sam joj:

“Vas dvoje ste jedno drugo zagušili s posesivnošću: ti sa svojom posesivnošću da ga ne izgubiš, a on ti je posesivno htio sve udovoljiti. Ugušila vas je vlastita posesivna ljubav!”

Čak se prvih nekoliko dana uopće nisu čuli. Nikako. Nakon godinu i pol zajedničkog života niti riječi…slova. Ona je tulila danima, bez prekida, a on je danima igrao igrice – ono što je nju uvijek nerviralo! Igrao je igrice danonoćno i onda opet iz početka! Za vikend je izašao i zaružio s frendovima. Napio se ko´ zvijer vani. Ajme, što mu je napravila – srala mu je za sve! Uzela mu je sve ono što je volio: od hobija do prijatelja! I sada je, iz inata njoj, brže bolje, išao sve nadoknaditi. A krenuo je s onim što je nju najviše nerviralo.
Međutim, ipak je prvi korak napravila ona. Razmislila je i shvatila pogrešku. Fakat je pretjerala! A i ja sam joj rekla da to napravi ako želi spasiti vezu. Dakle, javila mu se prva. Počeli su komunicirati… polako, ali jesu. Bože dragi, on je fakat bio povrijeđen. Uopće je nije želio vidjeti. Samo su komunicirali telefonom. Plakali su oboje i borili se sami sa sobom. Prekinuti sve ili nastaviti dalje. Nije bilo lako. Pogotovo njemu. Imao je paranoju od nje i njene ljubomore.

Znali su oboje na čemu moraju poraditi. Imali su sreće da je njihova ljubav ipak bila dovoljno jaka da prevlada sva sranja koja su se u godinu i pol nanizala. Bile su to sitnice…male i nebitne, kako je vrijeme prolazilo sve veće i konkretnije. U konačnici, slaganjem jedno na drugo, drugo na treće… izazvalo je erupciju.
Ovaj prekid bio je potreban njoj da se sabere i shvati koliko griješi u odnosu prema osobi koju voli. Da do ovog prekida nije došlo – njih dvoje bi se totalno zagušili i zatrovali. Gotovo sam sigurna da se više nikad ne bi vratili jedno drugom. Nikad. Isto tako, da nije došlo do ovog prekida ona zasigurno ne bi (nikada) bila svjesna pogreški koje je činila svakodnevno. Ne bi. Išla bi dalje…..do krajnje granice. I sjebala sve!

Drage moje, ne gušite vaše muškarce. Što im više dajete prostora, to će vam se više i radije vraćati i s guštom provoditi vrijeme s vama. Na silu se ne može dobiti ništa, a najmanje ljubav i vjernost partnera. U konačnici dobijete muškarca koji uz vas nije sretan i  kojeg gušite. Zamrzit će vas kad tad! Zar to želite?

Tanka je granica između ljubavi i mržnje. Tanka je nit između strasti i hladne postelje. Ljubomora je zlo koje izjeda mozak, dušu i srce. Ljubomora može rasuti i to u tisuće komadića čak i one najčvršće veze. Ljubomora može, par koji se do jučer volio i skladno živio, zgaziti do temelja i udaljiti na kilometre. Nakon toga – popravka više nema… Teško je živjeti s ljubomornom osobom. Teško je biti dio te kreirane paranoje u glavi zvane ljubomora.
Ljubomora je kravata koja steže, i steže, i steže…..a na kraju i zaguši – ako ne popustimo.

Ne kreirajte ljubomoru u svojoj glavi. Ne dajte joj da raste i ide dalje! Razgovarajte s partnerom, budite otvoreni i svoji…I dozvolite njemu da ostane svoj. Rastite zajedno. Bez gušenja.

I onda? Jeste li ljubomorni 🙂

Autor: IVANA GRABAR