Zaslužujete biti sretne kako zbog sebe, tako i zbog svoje djece. Zaslužujete uživati u životu bez obzira što ste razvedene i što ste mame

Ovu kolumnu pišem za sve moje drage žene koje su nakon bolnog razočaranja u ljubav i u vjernost, nakon preduge samoće, mora suza i  ignoriranja potrebe za ljubavlju napokon upoznale onog pravog muškarca koji im se sviđa, koji im paše, koji im je dobar…., s kojim uživaju provoditi ono malo slobodnog vremena kojeg ukradu između djece, posla i svakodnevnih obaveza. Ovu kolumnu pišem za sve one žene koje su napokon dobile priliku biti ponovno sretne. Međutim, te moje drage žene, umjesto da se totalno opuste i uživaju u toj svojoj sreći, novom partneru i životu, one nailaze na novu barikadu, problem i pitanje koje im život pretvara u pravi horor: Kako ću reći djeci da imam nekoga? Kako će ga djeca prihvatiti i da li će uopće?

Između rastezanja cijele situacije s novim muškarcem u vašem životu, balansiranja između djece, obaveza, škole i posla, bivšeg muža, njegovih i vaših roditelja, susjeda i što će tko od njih reći na vašeg novog frajera i kako će ga prihvatiti, dovodite se u situaciju da samu sebe izludite pitanjima ako uopće radite dobro! A dok se totalno ne izludite kako ćete napokon reći djeci da ponovno volite i to muškarca koji nije njihov tata, evo par iskrenih riječi koje donosim kroz ovaj tekst 🙂

Neki dan razgovarala sam sa čitateljicom koja je razvedena i majka dvaju odraslih momaka, srednjoškolca i fakultetlije. Nakon nekoliko godina od razvoda napokon joj je netko ušetao u život i zadržao se. Sada je u vezi nekoliko mjeseci, sretna je i voljena, napokon uživa…, međutim, dečkima još nije ništa rekla o muškarcu u svom životu i s time odugovlači. Ono što nju opsjeda je   kako će im i na koji način uopće priopćiti da ima nekog, a kamoli da joj je do te osobe stalo. Čak ima i strah od reakcije sinova i da li će dečki tu vijest uopće prihvatiti ili će nastati cijela drama. Hm… Prečesto imam ovakve situacije drage moje i točno znam kako se osjećate. I znam da nije lako …

Međutim, želim vam poručiti da napokon morate početi misliti na sebe i svoj život. Da, dobro ste čule: misliti na sebe!!

Zvuči možda bahato, ali vjerujte, to je jedino ispravno. I vrlo je jednostavno. Postavite se tako. Pa, ne radite ništa loše. Vrijedne ste ljubavi i biti sretne! Itekako! Zato se zavolite i napokon se krenite poštivati. Da, poštivati. Počnite malo misliti i na sebe jer ste se u periodu od razvoda, tugovanja, samovanja, brige za djecu, guranja naprijed, grcanja u problemima, dizanju iz pepela, borbe za egzistencijom i svakodnevnim izazovima, negdje po putu zaboravile na sebe. Sebe ste negdje izgubile.

Sada je trenutak da se ponovno okrenete sebi.  Sada je trenutak da samu sebe počnete cijeniti i misliti na sebe. Krajnje je vrijeme. Tek onda kada se vi počnete cijeniti i misliti na sebe, i drugi će se početi ponašati tako prema vama – s poštovanjem! Nova osoba u vašem životu je vaš privatni život, vaša potreba da se uopće osjećate živom. Dozvolite si tu sreću i ne bojte se ničega! To što imate novog partnera uz sebe ne znači da ste manje mama ili manje vrijedna osoba zbog toga.

Vaša djeca će odrasti i danas sutra otići svojim putem. A što ćete vi?

Ovo sam rekla i mojoj zabrinutoj čitateljici i dodala:

Draga, vaši su sinovi dovoljno odrasli da mogu razumjeti neke stvari. Također smatram da ste se još davno prije trebali postaviti malo drugačije, jer da jeste možda bi vam sada bilo barem malo lakše reći im to što toliko odugovlačite. Čega se bojite? To što niste samo njihova mama? Pa, imate i vi emocije i svoj život, svoje potrebe, zar ne?

Govorim vam to iz razloga što se mnoge žene tako uvale u dileme pa ne znaju što reći djeci kada upoznaju novoga partnera. Onda ovako kao vi skrivaju, negiraju, srame se što vole pa izgube partnera na kraju, jer i njemu to dosadi… U konačnici, djeca odu na fakultete, ožene se / udaju.. Odu živjeti u drugi grad… A mi ostanemo najednom same. Same sa sobom. Godine stisnu i što onda?? Zar je to smisao života? Udati se, roditi djecu, odgojiti ih, umrijeti sami? NE!!

Ja moju kćer obožavam! Ona je smisao mog života.. Ali ona ima toliku ljubav, poštovanje i razumijevanje prema meni da mi je sama znala govoriti; Mama, meni je najvažnije da si ti sretna! Kada si ti sretna i ja sam!

To je blagoslov. TO je ljubav. I ja sam tu i za nju, i dalje.. I ona je meni i dalje prije bilo koga, jer je ona moj život… Ali, ja imam i svoj život. Ona ima dečka s kojim je svaki vikend, s kojim planira život, obitelj, brak… Danas sutra će otići…

Moja kćer ne želi da ostanem sama. Ona želim da imam nekoga uz sebe tko će me voljeti i poštivati. Ona želi da budem sretna.

Stoga, moj savjet je, drage moje žene, razgovarajte s djecom. Razgovarajte bez dizanja tonova i svađe. Recite im otvoreno. Ako osjećate da je sadašnji partner taj, onda ih i upoznajte. Ne bojte se napada i otpora djece prema vašem partneru… Međutim i to je moguće. Možda će se ljutiti na vas neko vrijeme, pružati otpor. Možda neće htjeti prihvatiti novog muškarca u vašem životu… Možda… No i to je život. Ne dajte se. Ne odustajte od svoje sreće jer na nju imate pravo!

Drage moje žene, majke, kraljice! Imajte svoju opciju za život, svoj odabir, svoj stav. I ako klinci njurgaju, ma ne brinite se! Popustiti će s vremenom i prilagoditi se. Skužiti će da vas nisu izgubili. Skužiti će da je mama i dalje tu za njih i da se ništa nije promijenilo, osim što je mama sretna. Napokon sretna. Zato, ništa ne forsirajte. Važno je da vaša djeca znaju kako je mama krenula dalje sa životom i da na to ima potpuno pravo.

Da, drage moje! Zaslužujete biti sretne kako zbog sebe, tako i zbog svoje djece. Zaslužujete uživati u životu bez obzira što ste razvedene i što ste mame. Zaslužujete ponovno voljeti i biti voljene. Vaša će djeca uživati gledati vas napokon sretnu!

Život je samo jedan i prođe za tren. Uživajte u svakoj njegovoj sekundi!

Vaša Ivana Grabar

Autor: Ivana Grabar

  • Foto naslovnice: Maja Stevanović
  • Look: Marella Rijeka / AMEC Rijekatekstil
  • Lokacija: Hotel Milenij Opatija

SVE KOLUMNE AUTORICE – OVDJE 

Kontakt: