Po čemu ste posebni i drugačiji? Po čemu ste bolji od drugih? Koja je vaša super moć? Koji je vaš adut iz rukava?

Ako ne znate što je to komparativna prednost – proguglajte. A ako vas ne zanima, objasnim vam ja na svoj način u svom tekstu 😉

Zatečena sam koliko su ljudi malo kreativni, puno bezobrazni i bahati, te kako uživaju kopirati druge na svome putu prema negdje. Neću reći prema uspjehu – jer je to što rade daleko od uspjeha! To je surogat uspjeha, jer je na fejk-kopiranim-ukradenim idejama-klimavim nogama-bezglavim situacijama i na bahatom ponašanju. Dakle, taj put prema „tamo negdje“ visoko gore samo će se obrušiti jednog dana i napraviti PLJAS! Strmopizdit će se žestoko. Pad će biti gadan. A dizanja više neće biti. Zašto? Jer je počeo na kriv i ne lijep način. Ne bi bilo niti u redu da uspije, zar ne?

Ne kontam, zašto to masovno radi većina onih koji su na putu prema „tamo negdje“? Kao da nemaju svojih ideja. Svojih naslova. Svojih rečenica. Svojih planova. Svojih boja. Svojih kreacija. Kao da su bez mozga. Uvijek vrebaju izvor ideja, vrstu boja, riječi, slika i prilika pa onda od njih uzmu sve to i pretvore u svoje fol´ uspješnice. I tako kao da nisu normalni. I kao da ih nitko ne kuži – a kuže svi, samo im je neugodno reći: Ej, srami seeee! To nije tvoje. Lopoveee!

Strašno! Jedni uzimaju od drugih, otimaju, trgaju.. I u konačnici ispadaju smiješni – prvo sebi samima, onda izvoru, a sada već po malo i ljudima koji to promatraju. A promatraju. I svi sve znaju i kuže baš sve! Često sam pisala o tome i ne da mi se više. XY tekstova imam o tome. Pri dnu vam zakačim linkove pa si pročitajte.

No, ovo je bio samo uvod. Ovo nije tekst o kopi pejstanju, krađi ideja, tekstova, naslova, tema, načina, slika, boja, projekata, radionica, pjesama, kreacija, kvizova i vražjih matera! Nije to poanta ovog tekstića već pitanje: Da li ste normalni? Imate li vi svoje nešto? Imate li prvo svoje ja? Da li vam je uopće neugodno? Da li znate koliko ste smiješni jer to što ste upravo iskopirali je stvorio / proizveo / osmislio / napisao netko totalno zreo za taj tekst, netko tko je možda taj tekst / temu / ideju / rečenicu / pjesmu / citat proživio i osjetio na svojoj koži za stvarno, okusio za prave, nije mislio što piše / radi / stvara već je TO ZNAO jebote, jer je to isto proživio 100%

Nemoj mi kompa filozofirati o životu ako ga okusio nisi! Nemoj mi pisati kuknjave i balalajke, a tek si zinuo živjeti i ne znaš što pravi problem uistinu je! Nemoj ljudima dijeliti savjete koje okusio nisi već si ih ukrao od drugoga!

HALO?? Nemoj uzimati tuđe ideje za projekte i radionice jer misliš kako je to super ideja ili projekt! Nemoj, jer je iza toga velika pozadina i dugo kreirana misao koja je dugo vremena pretvarana u stvarnost, u djelo.. Sa svakom utkanom niti, sa smislom, povezano i objedinjeno ciljano, tematski, s razlogom, s nečijim dahom, smislom i životom. Hej! Prestanite gledati što drugi stvaraju! Stvorite nešto svoje. Neka nešto već jednom bude vaše. SAMO VAŠE!!

Po čemu ste posebni i drugačiji? Po čemu ste bolji od drugih? Koja je vaša super moć? Koji je vaš adut iz rukava? Koja je vaša komparativna prednost u donosu na konkurenciju ili izvor ideja od kojih crpite svoje kopi/pejst projektiće? Ha?? Imate li to? Imate li ono nešto što je samo vaše, što vas ističe od ostalih, u čemu ste najbolji? Imate li ono nešto što vam nitko ne može oduzeti jer je vaš život, vaš smisao.. način na koji živite, razmišljate, dišete? No imate li to nešto što je izvorno VAŠE?  Jer je to što stvarate iz srca, na svoj način .. To sve ste u stvari vi – samo u drugom obliku. I to vam nitko ne može oduzeti, znate. Mogu vas kopirati – ali to nikada neće moći biti tako kako je u originalu… Nikada neće biti niti nalik izvoru. Biti će samo jeftin pokušaj kopije. Kužite sad??

Koja je vaša komparativna prednost? Znate li je? Imate li je? Imate zadatak otkriti je i razraditi taktiku, ideju, pjesmu, priču, tekst, sliku, projekt – život. Napišite svoju priču. Krenite već od danas. Nemojte biti ničija sjena. Nemojte biti ničija kopija. Svoj pečat stavite na svoj životni san, a ne na tuđi!

U poslu, idejama i kreativnosti neka vas goni strast! I cijele sebe dajte u sve ono što stvarate i što ostavljate iza sebe. To nitko i nikada ne može kopirati!

Autor tekst: Ivana Grabar

*Narudžbe knjiga: marketing@pinkpen.com.hr 

Povezani tekstovi:

  1. „Tuđe perje“: http://pinkpen.com.hr/tude-perje/
  2. „Tko korača prvi, a tko slijedi korake?“: http://pinkpen.com.hr/tko-koraca-prvi-a-tko-slijedi-korake/
  3. „Savršeni ljudi“: http://pinkpen.com.hr/savrseni-ljudi/
  4. „Tko je tvoj uzor?“: http://pinkpen.com.hr/tko-je-tvoj-uzor/