Spektakularna RetrOpatija rasplesat će i raspjevati desetke tisuća posjetitelja na više od40 lokacija

Starta RetrOpatija!!! Najbolja manifestacija u Hrvatskoj koja će ponovno rasplesati, raspjevati, zabaviti i zadiviti desetke tisuća posjetitelja na zajedničkom putovanju kroz zlatna razdoblja glazbe i mode. Trodnevni spektakularni uvod u dugo, toplo i programom bogato opatijsko ljeto na više od 40 lokacija okuplja brojne glazbenike, hostese, plesače, šminkere i frizere, a cijeli grad postaje vremeplov pogonjen fantastičnom atmosferom, glazbenim nastupima sjajnih bendova i prigodnom „scenografijom“ u koju će se „prerušiti“ gradske terase, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovine i brojni punktovi u središtu Opatije.

Od 22. do 24. lipnja Opatijom vlada nostalgični duh najzanimljivijih dekada prošlog stoljeća u kojem se miješaju lepršavi swing, razigrani rockabilly, slobodni jazz, sjetni blues, moćni rock i neobuzdani disco. Prati to i obavezni retro dress code, uz nezaobilazne klasike iz ormara naših mama, tata, nona ili nonića: voluminozne haljine i šarene košulje, trapezice i pin-up haljine, dodatno naglašene zulufima, brkovima, fudbalerkama ili minivalom.

Središte zbivanja najvećeg retro partya u regiji prostor je ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, šetalište Slatina, gradska tržnica, Ljetna pozornica, kao i cijela glavna gradska ulica, iz koje će se zbivanja proširiti i na kultne opatijske terase, parkove i brojne druge lokacije diljem Opatije. Klasični deserti, retro-kokteli, marelica sa šlagom i neki pomalo zaboravljeni „gastronomski hitovi“ prošlih generacija, prigodni izleti retro-brodovima, izložbe oldtimera, vespi, retro-sajam na Slatini, retro jumbo ležaljka, najveći gramofon na Slatini tek su dio atraktivne ponude pojačane nastupima plesnih skupina, DJ-eva i bendova kao što su Swingersi, Gelato Sisters, Neno Belan & Fiumensi, Vinyl, The Messengers, Šajeta & bend, Night Express, Jed Becker`s i brojni drugi. Zainteresirane posjetitelje očekuju i plesne radionice, uređivanje frizura ili brkova, a za one najmlađe spremna su brojna iznenađenja i radionice u rasadniku parka Angiolina (prijave na dječje radionice na telefon Turističko-informativnog centra Opatija: 051/ 271-310), kao i retro vatrogasni poligon.

Uz mnoštvo sadržaja u četvrtak i petak, 22. i 23. lipnja, vrhunac zabave odigrat će se u subotu, 24. lipnja. Glavna opatijska prometnica bit će zatvorena za sav promet od 17 sati, kada će se grad pretvoriti u veliku retro pozornicu, a posjetitelji postati aktivni sudionici otkačene zabave! Finale ovogodišnjeg festivala najveći je disco party na Ljetnoj pozornici. Uz poznate DJ-eve, starije generacije zabavljat će se kao u najboljim danima legendarnih disco klubova kao što su bili Milde Sorte, Madona, Eva, Disco 72 i brojnih drugih, a oni mlađi će iskusiti čari nekadašnjih plesnjaka.
Organizatori poručuju da su spremni još jednom opravdati status RetrOpatije kao najveće i najbolje retro zabave na našim prostorima:

„RetrOpatija je jedan od najvećih projekata u organizaciji Turističke zajednice grada Opatija koji zahtjeva mnogo truda, posvećenosti, kreativnosti, ali i entuzijazma. Prošle je godine na Danima hrvatskog turizma proglašena najboljom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj, a osvojila je i tradicionalnu nacionalnu nagradu Simply the Best. Da je i „better then all the rest“ potvrđuju već godinama mnogobrojni posjetitelji i gosti Opatije koji s nestrpljenjem očekuju ovo događanje, a čija očekivanja ne samo da želimo ispuniti, već i nadmašiti. Sudeći po reakcijama na nedavno objavljeni program, vjerujemo da smo na dobrom putu. Pozivamo sve generacije da zaokruže ovaj vikend u kalendaru i pripreme se na plesanje do kasno u noć“ izjavila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija te se zahvalila Gradu Opatiji i svim gradskim tvrtkama, Festivalu Opatija, Policijskoj upravi, opatijskim vatrogascima, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Kvarnera, kao i sponzorima ovogodišnje RetrOpatije – Zagrebačkoj banci i Zlatarni Frederiko.

Posebno je zahvalila svim hotelijerima, ugostiteljima, cijeloj turističkoj privredi koja se aktivno uključila u organizaciju, kao i Opatijkama i Opatijcima čiji je
doprinos manifestaciji nemjerljiv.

Povodom održavanja manifestacije RetrOpatija za sav promet se zatvara Ulica maršala Tita od 24.06. u 17:00 sati do 25.06. do 5:00 sati.

RetrOpatija će se održati 22. do 24. lipnja 2023. godine, te će tim povodom za promet biti zatvorena opatijska glavna prometnica. U periodu od 24. lipnja od 17:00 sati do 25. lipnja do 05:00 sati biti će za sav promet zatvorena Ulica m. Tita od raskrižja s Radničkom ulicom i ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku) do križanja s Trgom Vladimira Gortana (Slatina). Na navedenom dijelu ceste vrijedi i zabrana parkiranja 24. lipnja od 15:00 sati do otvaranja prometa u nedjelju 25. lipnja u 5 sati.

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, ali će sve linije prolaziti preko autobusnog kolodvora na Slatini, dok će stajališta na Novoj cesti biti će uspostavljena na: Vrutki, Dom zdravlja, 40BOX, Spar, Mala škola, Veterinarska stanica, Villa Andrea.

Više o privremenoj prometnoj regulaciji:  https://www.visitopatija.com/retropatija/retropatija-privremena-prometna-regulacija-mc125

  • Tekst: PR TZ Grada Opatije
  • Fotografije: PR TZ Grada Opatije