Svaka četiri mjeseca uvijek ista priča – naslovi koji vrište kako je Merkur retrogradan i kako sve postaje komplicirano i nepredvidivo. No, je li doista sve tako dramatično?

No dakle vrijeme je za još jednu astrološku dramu. Svaka četiri mjeseca uvijek ista priča – naslovi koji vrište kako je Merkur retrogradan i kako sve postaje komplicirano i nepredvidivo. Ruku na srce, retrogradnost odnosno hod unatrag Merkurova je tema i karakteristika (kao i svih drugih planeta osim Sunca i Mjeseca) no svejedno mi svaki njegov retrogradni hod popratimo s puno drame.

Je li doista sve tako dramatično?

Pa ovisno o tome kako gledate na stvari i kako se postavljate u periodima kada on zapravo usporava svoje kretanje i kreće unatrag. Priroda života i stvari koje nas okružuju kaže da ne možemo uvijek ići naprijed, da se naši planovi ne mogu ostvariti točno onda kada smo mi to zamislili i da je čar života ponekad u nepredvidivim okolnostima koje nas dovode točno tamo gdje bismo trebali biti, a sami ne bismo krenuli u tom pravcu.

I sad, što da očekujemo od ovog retrogradnog Merkura?

Za početak svoj hod unatrag (a ako je tko spretan u hodanju unatrag, na rukama, postrance i kako god možete zamisliti onda je to Merkur, on ima i krilate sandale i krilatu kapu i može napraviti što god mu padne napamet) započinje u Vodenjaku i nastavlja se u Jarcu. Ono što je zajedničko ovim znakovima je tradicionalni vladar Saturn koji ih čini prizemljenima i racionalnima, svjesnima okolnosti i svijeta oko sebe.

Retrogradni Merkur u Vodenjaku daje nam snažne uvide i suočava nas s istinom, daje nam priliku da iz nove perspektive promotrimo aktualna događanja, naše mjesto u društvu i naše mjesto unutar trenutnih društvenih kretanja. Objektivne okolnosti unutar kojih se nalazimo možda nas neće razveseliti no možemo dobiti nove ideje kako da poboljšamo svoju poziciju i kako da promijenimo okolnosti koje smatramo ograničavajućima i tako pomognemo i sebi i drugima.

26. siječnja Merkur se vraća u znak Jarca

26. siječnja Merkur se vraća u znak Jarca hrleći u susret Plutonu kojeg će čvrsto zagrliti tri dana poslije u egzaktnoj konjunkciji. Ova konjunkcija govori o unutarnjoj transformaciji – transformaciji naših ideja, razmišljanja, stavova. Uostalom, ne određuje li upravo naš pogled na svijet način na koji se suočavamo s poteškoćama i prevladavamo ih? Naš mentalni sklop govori o našim ograničenjima, ali i o našim mogućnostima da ostvarimo naše ciljeve i osjetimo se ispunjenima i realiziranima.

Dozvolite si promjenu perspektive, odbacite stavove koji vas ograničavaju i pohrlite u susret novim mogućnostima u nekoj boljoj verziji samih sebe.

Dozvolite si promjenu perspektive, odbacite stavove koji vas ograničavaju i pohrlite u susret novim mogućnostima u nekoj boljoj verziji samih sebe. Sve će to izgledati jasnije i izvjesnije kad Merkur izvede još jedan okret i dočeka se spretno na noge kao i uvijek odnosno kada krene direktno 05. veljače.

Naravno da vrijede sva ona standardna upozorenja, ako su vam još uopće i potrebna, za vrijeme retrogradnog Merkurane kupujte, ne prodajte, ne dogovarajte se – osim ako niste spremni za nepredviđene okolnosti.

Međutim, nepredviđene okolnosti nisu uvijek nesretne, ali neće biti u skladu s vašim planovima i očekivanjima. Sretan vam retrogradni Merkur!

  • Tekst napisala: Karin Baloh Martić, psihološka astrologinja
  • Izvor: Astrodrom
  • Foto: Ilustracija / Pixabay
  • Za Pink Pen pripremila: Ivana Grabar