Jesmo li se pretvorili u robove posla i ima li sve to skupa nekog smisla?

Ovo pitanje palo mi je na pamet kada sam neki dan načula razgovor ljudi koji kažu kako svaki dan putuju na posao u Rijeku iz Senja – kreću u 6 ujutro da bi na poslu bili u 8, a dolaze kući u šest sati popodne. Naravno, raditi se mora (još jedna izreka) no postavlja se pitanje radimo li zato da bismo živjeli ili živimo da bismo radili?

No, je li doista posao toliko važan da nam zajedno s odlaskom i dolaskom na posao oduzme pola našeg dana (u kojem bismo trebali, valjda, minimalno šest sati spavati i onda nam od dana ostaje tek nekoliko sati za druge aktivnosti manje ili više nam drage. Jesmo li se pretvorili u robove posla i ima li sve to skupa nekog smisla ili poput automata funkcioniramo po uvijek jednom te istom algoritmu?

Ova tema posve je prigodna obzirom da je Mars u znaku Djevice skoro dva mjeseca, a prije dvadesetak dana pridružilo mu se i Sunce.

Što se Djevice tiče, u radu je definitivno spas. Ona je znak kojem odgovara rutina, znak koji je usmjeren na ciljeve i koji uvijek smatra kako može više i bolje. Pripadnici ovog znaka rođeni su perfekcionisti i rijetko kad su zadovoljni vlastitim postignućima te su spremni raditi, raditi i raditi kako bi ostvarili vlastita visoka očekivanja. Imaju oko za detalje i paze na svaku sitnicu i zato ih često spominju kao znak u kojem je rođeno najviše tajnica i osobnih asistenata. A znamo koliko je ovakva osoba važna za uspješne ljude kojima je potreban netko tko će stajati iza njih i organizirati njihove obaveze. Djevice su u toj ulozi savršene. Posebno što se nemaju potrebe isticati već im je dovoljna zahvalnost i osjećaj da su svoj posao obavile kako treba. Žive za svoj posao pa zato za njih ne predstavlja problem ostati i dulje na poslu ukoliko se to od njih očekuje.

Zato njima suprotan znak razmišlja posve drugačije.

Ribama, vodenom znaku, posao sigurno nije na vrhu liste prioriteta. Ovo su osobe za koje je sve u životu stvar trenutka i koje žive vođene trenutnom inspiracijom. Ključna riječ za ovaj znak je prepuštanje – opuštene su, osluškuju i osjećaju što se oko njih događa i prilagođavaju se struji života. Rutina i disciplina ubijaju ih u pojam i ako su prisiljene boraviti u ograničavajućem okruženju jednostavno odlutaju u svijet mašte. One rade da bi živjele i preživjele i pokušale doći makar koji korak bliže ostvarenju svojih snova.

Možda se na njih ne možete osloniti kada je potrebno nešto napraviti točno na vrijeme, ali su zato vrlo kreativne pa ako im date malo prostora i imate, blago rečeno, dobre živce, možete dobiti iznenađujuće i maštovite rezultate.

Kao i uvijek, u životu je uvijek najbolja neka zlatna sredina. A upravo zato takvo stanje teško postići. U ovom slučaju, to je posao od kojeg ćemo moći živjeti, a nećemo biti njegov rob i koji će nam, osim izvora egzistencije, dati barem malo zadovoljstva. Astrološki, negdje na pola puta između Djevice i Riba.

Autor teksta: Karin Baloh Martić, psihološki astrolog

Predavanje “Poljubi svoje neprijatelje – sedmo i dvanaesto polje u horoskopu” by Astrodrom  (više o predavanju saznajte klikom na sliku) 

Sve Astrodrom kolumne za Pink Pen portal možete pronaći klikom na link: pinkpen.com.hr/astrologija/