Ogledalo ne iskrivljuje – ono samo pokazuje naš odraz u njemu

Kako dolazi period kad se počinjemo skidati u kupaće – kreće show program u glavama većine žena. Finale je kada dođu isprobati i kupiti kupaći kostim u neki od poznatih dućana. Još onako bijele, bez osunčanog tena, ispred onih ogledala i ispod reflektora svjetala u dućanu stoje i gledaju se u šoku. Da, u ŠOKU! To prvo skidanje i isprobavanje badića obično završi tako: zabrinuto i u šoku:

Ajme, vidi mi “šlaufa” oko trbuha! Pogle mi celulita na bedrima! Bože dragi kolika mi je guzica?! Ove cice kipte van iz ovog badića. Zar sam se toliko razdebljala?? Ovaj model gaćica uopće nije za mene….

Ili…

Nemam cica uopće! Ravna sam ko´ daska 🙁 Treba mi nekakav full push up! Vidi ovih nožica kao kod ptičice, mršave i tanke… Nemam ni guze niti bedara… Na što ja sličim?

Malo je koja žena zadovoljna sobom i svojim tijelom u ogledalu. Malo koja će komentirati kako joj taj badić baš super stoji. Malo koja … Jer je većina žena nezadovoljna sobom i svojim izgledom. Većina žena misli kako ima nekakav nedostatak. Većina bi nešto promijenila kod sebe. Većina bi se mijenjala s onom koja nema ili ima guzu ili s onom koja umjesto četvorke ili petice ima jedinicu. Da, mijenjala bi se s onom drugom jer misli kako je ta druga sigurno sretna s onim što ima ili nema i ne znajući kako žene nikad zadovoljne nisu niti svojim tijelom, niti svojim izgledom, niti svojim ja.

Znam sve! Gledam ovakve situacije posljednja 2 mjeseca. Radim sa ženama svakodnevno baš na takvom mjestu i promatram svaku, osluškujem je, gledam njen izraz lica nakon što se premjerava u ogledalu. I dok je gledam takvu na rubu suza poželjela sam im poručiti slijedeće:

Drage moje nikad zadovoljne žene…

Svaka od vas je toliko posebna, lijepa i svoja upravo takva kakva je. Kako to ne vidite? To što gledate u ogledalu ste vi i vaše tijelo kojeg njegujete i održavate na životu svaki dan. To što vidite ste vi u cijelosti. Ogledalo ne iskrivljuje – ono samo pokazuje vaš odraz u njemu. Svaki taj šlaufić, celulit, veća ili manja cica, velika ili mala guza, oblina ili bez oblina, salce, strija, ožiljak… Sve to je vaše! Sve to ste vi. Zar se ne prepoznajete?

Niste zadovoljni svojim odrazom u ogledalu? Probale ste nekoliko neuspjelih dijeta… Izgladnjivale ste se proteklih mjesec dana, skinule par kilograma, ali opet isto! Svako ljeto isto: nikad niste zadovoljne svojim odrazom u ogledalu! Prepoznajete li se i u ovome?

I to ste vi također drage moje. Takve kakve jeste – to ste vi! Pa dajte se onda zavolite takve kakve jeste! Obucite taj badić bez srama i opustite se. I dajte budite sretne s time što imate viška, ili s time što imate manjka. Dajte budite sretne što ste zdrave i što imate obje cice – pa kakve god te cike bile: petice ili jedinice! Budite sretne da se možete sunčati i kupati, biti na zraku i u prirodi, za razliku od onih žena koje će ljeto provesti na nekim drugim mjestima, terapijama i oporavcima. Dajte se prihvatite takve kakve jeste! Uživajte u svome tijelu i u životu! Uživajte u ljetu! Blagoslovljene ste jer to možete.

A ako ste baš toliko nezadovoljne svojim tijelom – do idućeg ljeta stignete popraviti sve nedostatke ako to želite. Uvijek postoji zdrav način prehrane i kretanje, vježbanje, treninzi… Do idućeg ljeta zaista sve stignete. A sada je najvažnije da prihvatite sebe takvima kakve jeste. U ovom je trenutku najvažnije da zavolite taj svoj odraz u ogledalu i budete sretne. Dajte se zavolite, drage moje.

To je najvažnije. Da volite sebe kakve god bile. Jer, svaka od nas je posebna upravo takva kakva je.

Budite zadovoljne sobom i svojim odrazom u ogledalu. Pogledajte se malo bolje i vidjeti ćete koliko ste ustvari prekrasne! I dok se tako promatrate u ogledalu molim jedan osmijeh za svoje tijelo, svoje cike i guzu, šlaufiće oko trbuščića, celulit na bedrima. I obucite taj badić bez beda! Vidimo se na plaži!

Voli vas Vaša Ivana Grabar!

Autor teksta: Ivana Grabar

Autorica Ivana Grabar napisala je dvije knjige koje možete naručiti na e-mail: ivana@pinkpen.com.hr