Nitko od nas nije nedodirljiv. Nitko od nas nije neuhvatljiv. Svima nam se sve može dogoditi.

Često mislimo kako nam se neke ružne stvari ne mogu dogoditi i kako se takve stvari događaju nekome drugome i tamo negdje daleko od nas… Često za takve situacije znamo reći: ‘Meni se to ne može dogoditi!’… Da, ne može, ali sve do onog trena dok se to nešto ružno ne dogodi i nama samima i dok isto to ne osjetimo na svojoj koži… E onda shvatimo kako se sve može dogoditi svakome i kako nitko od nas nije ‘nedodirljiv’… Tada shvatimo koliko smo u stvari krhki i koliko život može biti i lijep, ali i okrutan, kako nas život može maziti, ali i šamarati čas po jednom, pa onda po drugom obrazu …

I dok mislimo kako se nama ne može dogoditi bolest, problemi na poslu ili u obitelji, financijski problemi ili bilo kakve druge ružne životne situacije, te kako se to isto događa nekome drugome i tamo negdje daleko od nas, sve dok i nas same život ne opali po glavi, okrene, istrese iz gaća i pokaže nam kako to izgleda s druge strane, iza pozornice… Kako izgleda kad nije dobro… Kako izgleda kad se nađemo u situacijama za koje mislimo da nema izlaza… Uvijek ima izlaz i svjetlo na kraju tunela. Uvijek može biti bolje, ali moramo zapamtiti da može biti i gore, puno gore… Stoga…

Prihvatimo svaku situaciju u kojoj se nalazimo. Zvuči ludo, ali nema se smisla opirati. Problem je i dalje tu koliko god se opirali i bježali od problema. Nema bježanja. Svatko od nas svoje breme nosi… Svoje lijepe, ali i svoje manje lijepe dane. Zato je najvažnije zadržati svoj mir i fokus, ali i istovremeno gledati rupicu za izlaz, pronaći rješenje i učiniti sve da problem ne eskalira u još veće sranje. Bez drame i histerije. I ništa na silu. Polako. Doći će ponovno sve na svoje mjesto… Mora doći.

Život je putovanje. I svi na tom putu prolazimo manje-više isto, vjerujte mi. Danas jesi, sutra nisi! Danas sretan, sutra žalostan. Danas bez problema, a sutra do grla u dreku! Da, svima nam se mnogo toga može dogoditi. Zato je važno da u svakoj situaciji ostanemo ljudi. To je najvažnije – zadržati svoj unutarnji mir i ostati čovjek koliko god nam trenutno ide dobro u životu ili nas ništa ne ide… Koliko god smo dobro ili loše… Jer… Kako sam rekla, uvijek može biti dobro i bolje, ali isto tako, već sutra može biti loše i gore… Puno gore.

Ostanimo ljudi. Pomozimo koliko možemo onima kojima to treba i koliko možemo. Pružimo ruku. Ne okrećimo glavu od problema i od ljudi s problemima, jer već sutra možemo biti na njihovom mjestu! 

Ivana Grabar

Nitko od nas nije nedodirljiv. Nitko od nas nije neuhvatljiv. Nitko od nas nije cijepljen od problema, bolesti, nedaća… Nitko od nas nije veći niti važniji od onoga do sebe. Svima nam se sve može dogoditi. Sve je to samo život. Budimo zahvalni na svakom danu… Sve je dobro dok je glava na ramenima. Sve je dobro dok se problem može riješiti, popraviti… Sve je dobro dok je dobro, jer već sutra može biti gore…. Uvijek imajte to na umu. Nismo nedodirljivi.

Autor teksta: IVANA GRABAR

Narudžba knjige na e-mail: ivana@pinkpen.com.hr