Nedjeljno jutro… miris kave i tišina….. Vrijeme samo za mene. Obožavam takve trenutke. Noć prije napisala sam novi tekst. Volim, onako prazne glave i naspavana, pročitati tekst još jedanput uz kavu. Otvaram laptop…čitam… Pročitam. Kuham drugu kavu…pijuckam je. Otvaram facebook da vidim „što ima“ jer mi screen na mobitelu „vrišti“ od notifikacija.
Pregledam sve te obavijesti, komentare, poruke u inboxu… i odlazim na onaj dio inboxa pod „ostalo“.  Imam tamo nekoliko poruka. Ljudi pišu svašta. Ima i pametnih, a i onih malo manje pametnih, ali pregledam ih sve. Među tim porukama u oko mi upadne doslovce jedna kilometarska. Otvaram je i ostajem ko pegla.

„Nedjelja jutro…Ležim sam u krevetu napola mamuran od noćašnjeg ispijanja alkohola i gutanja dima jedne diskoteke, ali s osmijehom, jer sam noć/jutro proveo u ugodnim trenucima s frendom i 2 prekrasne, do jučer nepoznate cure… Prije nego se dignem iz kreveta,  otišao sam na fejs i slučajno se stvorila Vaša kolumna o vezi s oženjenim muškarcem. Rekoh, idem pročitat, imam vremena. Pored mene nitko ne leži i ne moram kao većina muškaraca u ovom trenutku pokazati nekom da ga volim, želim…trebam. Inače nikad ne pišem i ne komentiram po internetu bilo kakve teme, ali ni ne čitam iz razloga jer mi se iskreno to baš i ne da. Ovo sam jutros slučajno vidio i naslov me zainteresirao. Do maloprije nisam nikada čuo za Vas. Vidim da Vas čitaju i da dosta dobro prenosite razne priče i iskustva iz svakodnevice. Udovac sam. Imam 40 godina i supruga mi je preminula 2012. Ako  želite pisati temu sličnu ovoj koju sam jutros pročitao, rado ću Vam prenijeti svoje iskustvo u braku, životu s bolesnom suprugom, mnogim vezama s udatim ženama…Nedjelja je. Danas kuham, peglam pa je vrijeme da se krene jer nemam pored sebe nekog s kim ću to od gušta raditi…Pozz :)“

Naježila sam se sva. Skamenila. Sledila mi se krv u žilama. Dao mi je svoj broj. Nazvala sam ga.
Malo je reći da sam se sledila na ovu poruku. Poruku je poslao u 9 ujutro. Ja sam je vidjela iza 11 h. Odgovorila sam mu.
Ja: Hvala ti na javljanju..Znam da nije lako otvoriti se…ali eto…ipak jesi. Prelazim na ti…jer smo tu negdje, generacija… Zanimljiv mi je ovaj prijedlog…mogli bi se naći i popiti kavu…pa ako tvoja priča bude za „napisati” priču..zašto ne..

Prošlo je sat vremena dok nije pročitao odgovor. Čak sam mislila da se predomislio i da mi se više neće javiti… Kad evo ga:
On: Da čuješ i mušku stranu…i onako mi frendovi stalno govore – ti bi mogao roman napisati.
Ja:  Pa pokušaj napisati roman.
On: Ne bi. Zato ćeš ti to napisati. Ali molio bih te za diskreciju.
Ja: Zašto želiš da baš ja ispričam tvoju priču?
On: Imao sam savršen brak. Onda mi je žena oboljela od raka. Prošli smo pakao. Od kad sam udovac upoznao sam mnogo žena. Vidim da vi žene često nas muškarce opisujete kao nekog kome je bitan samo seks. Ja se nisam seksao sa ženom godinama pa nisam varao mada mi je rekla: „Odi i nađi neku!“ Prošao sam što ni jedan muškarac kojeg poznajem nije.
I sad sam magnet za udate…i nisam sretan. Trenutno imam nekoliko udatih koje imaju „savršen brak“. I ne kužim ih…zašto to svojim muževima rade? Ubili bi me neki muževi da saznaju da im žene nabijaju rogove. S dosta njih znam iz viđenja.
JA: Želiš to izbaciti iz sebe?
On: Mislim da će se mnogo žena prepoznati u tome što ti ispričam. Ovdje se svi varaju. Nema braka u ovom gradu da bar jedno nema nekog sa strane.
Ja: Fali ti tvoja žena… volio si je..osjetim to.
On: Fali mi. Sad sam bio na groblju.
JA: Ajme..naježila sam se..skroz..O, Bože..želim čuti tvoju priču!!Imate djece?
On: Imamo prekrasnu kći. 13 godina. Ljubav tatina.
Ja: Zašto to radiš s udanim ženama?
On: Zašto to radim?…Godinama nisam vodio ljubav. Onda sam upoznao najljepšu curu u gradu. To mi je diglo samopouzdanje. I tako sam im prilazio. Bez obzira bile udate ili ne. Bitno da su lijepe, zgodne, atraktivne…kave, poruke, dalje sve znaš. Neke su mi zahvalne da sam im spasio brak. Sa svima sam ostao dobar. Prijatelj. Često me zovu kad su same. Ali… bio bi najsretniji da imam ženu i da je ona moj centar svijeta.
Ja: Aaa…baš si me rastužio…želiš da se nađemo ili da o tome porazgovaramo preko telefona, obzirom smo udaljeni? (u međuvremenu sam mu pregledala profil i skužila da ne živi u mom kraju).
On: Možemo se čuti… Samo, molim te za diskreciju.
Ja: Ne brini se, zaštititi ću te ful… A i prije objave pročitati ću ti tekst.. Dat ćeš mi blagoslov za puštanje u svijet. Kad si spreman da se čujemo?
On: Sad!

Naježila sam se sva. Skamenila. Sledila mi se krv u žilama.

Dao mi je svoj broj. Nazvala sam ga. Pričali smo satima.

Svoju ljubav upoznao je sa nepunih 25 godina. Imala je dečka kada ju je prvi put susreo. Odmah se dogodio „klik“!  Nedugo od prvog susreta, prekinula je s dugogodišnjim dečkom i javila mu se. Nakon svega par mjeseci počeli su živjeti skupa, a ubrzo su se i oženili.
„Bio sam mangup prije nego što sam je upoznao! Promijenio sam žena i žena!! Baš me  „išlo“! Vjeruj mi, ne znam ni sam s koliko njih sam spavao prije nje, ali kada je ona ušla u moj život, ni jedna me osim nje nije zanimala. Nisam niti pomišljao na druge! To je bilo to!! Nisam ni znao da takvo nešto postoji. Ne mogu ti opisati koliko sam je volio ludo. Ona je bila centar mog svijeta! Dobili smo malu, počeli graditi kuću, oboje smo imali dobre poslove.. Znaš ono – sve toliko savršeno da ne može biti savršenije. Bio sam toliko sretan. Svaki dan sam poslije posla trčao doma. Jedva sam čekao da budem s mojom familijom. Najsretniji sam bio kada sam bio s njima.“
I onda, jednog dana…kao iz vedra neba…hitno je morala u bolnicu na dodatni pregled. Imala je „nešto“ na jajniku“. Mislio sam da je doktor malo pretjerao s tim „pod hitno“ i zaista nismo imali baš nikakvog straha. Uvijek se redovno kontrolirala i išla ginekologu. Znaš, nije imala nikad nikakvih problema. Sve onako kako treba. Pregled u poliklinici završio je tako da se čim prije trebala javiti na Odjel ginekologije zbog zahvata na tom jajniku. Nismo uopće bili svjesni situacije.

E, draga…bila je to tek jedna operacija u nizu. Moja je žena imala rak na jajniku. Prošla je nekoliko ciklusa kemoterapija.  U tih 7 godina njene bolesti ona je bila jača od svih nas. Ali očito je to bila fasada. Ona je znala da će otići i pripremala nas je. Čak mi je rekla da moram nekog naći jer sam to zaslužio. I malenoj je rekla da si tata mora nekog naći. Stalno je bila vesela i nasmijana iako je često krvarila i boljelo ju je.

Prošla je 4 velike operacije od kojih je jedna trajala 8 sati! Samo je željela da poživi čim duže zbog male. Pred kraj bila je živi kostur, ali sve je radila kao i druge žene. Često je pred kraj satima sjedila doma sama, na terasi, jer sam ja radio, a malena je bila u školi. Tko zna šta joj se sve vrtjelo po glavi…. Znaš da ti dolazi kraj…. Ja to sigurno ne bih izdržao to što je ona. Muškarci nisu toliko jaki kao vi žene. I onda se pitaš gdje je tu pravda i Bog?

On je pričao toliko otvoreno i iskreno kao da se znamo oduvijek. Čovjek je pričao toliko smireno i toliko ponosno kada je govorio o svojoj pokojnoj ženi da ja nisam mogla vjerovati da je to istina. On je pričao … a meni su se suze slijevale niz lice… Nisam htjela da skuži kako plačem. Bila sam i ja ponosna – dostojna priče.. Žena sam. Sam je rekao kako smo mi žene jake, jače nego oni muškarci, pa sam bila hrabra pred njim, a slomio me.
Toliko je detaljno opisivao neke situacije da sam sve mogla vizualizirati.. Osjetiti energiju tog čovjeka … Ljubav koju je imao prema svojoj ženi, prema malenoj… Bože dragi.

Borba je trajala 7 godina. Bio je uz nju do kraja. Išao je s njom na terapije. Čekao je. Nagovarao je da prošetaju, odu do grada na kavu. Dok je mogla išla je. Rekao mi je kako je bio sretan što šeta gradom sa svojom ženom. I ponosan, bez obzira što je na glavi imala periku i bila mršava kao kostur. Njemu je bila najljepša.
„Nikada neću zaboraviti njen osmjeh i vedar duh!“ – rekao mi je. „Koliko god joj je bilo teško – bila je nasmijana. Siguran sam da je bila nasmijana zbog malene i mene.

Kupali smo je, jer nije mogla sama. Malena joj je bila desna ruka u svemu. Pomagala joj je… Trudio sam se biti joj dobar. I sada kada razmišljam unazad strah me da sam joj možda mogao biti još bolji.“
Otišla je prije dvije godine. Ostali su on i malena. Bol neizmjerna. Tuga. Praznina.
Bože moj dragi…ja sam toliko plakala da nisam mogla vjerovati da se ovo upravo i sada meni događa!! Od kuda sada ovaj čovjek i ova priča??? Zašto baš ja?? U istom trenu bila sam ponosna što sam dobila toliku čast biti dio njegove priče pune ljubavi, a s druge strane osjećala sam ogromnu odgovornost, kako prema njemu…tako i prema njoj.

„Od sve te tragedije bilo mi je najteže ući u sobu kod malene, tu subotu u jutro kad su me nazvali… probuditi je i reći joj da je mama umrla. Stajao sam pred zatvorenim vratima i nisam znao kako ući i probuditi je. Tu scenu neću nikada zaboraviti…“
„Bili smo u braku 17 godina. Od toga je ona 7 godina bila bolesna. Neću ti ni pričati o našoj intimi, ne bi bilo u redu s moje strane, ali morati ću se nadovezati na to pa ću ti reći da smo u tih 7 godina maksimalno 10 puta vodili ljubav. Boljelo ju je ili je krvarila.. Bila je puna ožiljaka od svega toga.. Ali, ja sam je i dalje želio. Nisam želio niti jednu drugu ženu. Niti na pamet mi nije padala ideja da bih mogao nešto povaliti sa strane. Vjeruj mi, kada bi na televiziji vidio scene seksa, automatski bih prešaltao na drugi program. Toliko sam se blokirao u glavi što se seksa tiče. Nisam ga gledao niti na televiziji. Nisam mogao.“

Nekoliko mjeseci nakon njene smrti dogodila mu se prva žena s kojom je spavao. I tada je mislio da je prerano… Međutim, kada je dotakao to predivno žensko tijelo u njemu se probudila muškost, strast,požuda, nagon… Nije više  mogao izdržati, a da ne poludi do kraja. Ta žena je bila predivna – želio ju je i u tome nije bilo ama baš ništa loše. I tu je krenulo….
Obzirom da nije balavac, ima 40-tak godina, u život su mu ulazile isključivo udane žene. Bilo je nešto malo i onih slobodnih, međutim čim bi čule da je udovac s djetetom – pobjegle bi glavom bez obzira. Ali, zato su se ove udane takmičile koja će ga prije osvojiti. U početku mu je to s udanim ženama odgovaralo jer nisu očekivale ništa od njega – osim seksa! Htjele su imati zgodnog mužjaka za ljubavnika, bez obaveza i problema. Znale su da na diskreciju kod njega mogu računati. Seks bez obaveza i diskrecija – bili su zajamčeni.

Vrtio je po nekoliko njih udanih paralelno. Bile su redovno na „servisu“ kod njega kada god bi im mužić otišao van grada. Znao im je sve rute diljem lijepe naše. A, isto tako je znao da to što one rade s njim rade iz obijesti ili osvete, jer budimo otvoreni – neke od tih istih žena znale su da ih muževi varaju.
„S vremenom počeo sam se gaditi sam sebi! Osjećao sam se kao Žigolo! Ja ti ne mogu objasniti koji je to osjećaj! Svaki dan bila je druga. Mislim, ja imam stalne ljubavnice, ali nekoliko njih. I sa svakom od njih barem 3 puta mjesečno imam seks. One pišu poruke, zovu, dogovaraju već unaprijed čim saznaju kad mužić odlazi na put.

Ajme, počelo me to ubijati. Gaditi se. Gadio sam se sam sebi. Bolje da sam s malom slagao puzzle ili igrao igrice nego što sam ševio sve te žene! Užas! Želim prestati s tim!! Svi prijatelji mi zavide na tim silnim ženama. Misle kako je meni žlica upala u med!! Ali nije! Ja želim imati ženu koju ću voljeti, pokraj koje ću se ujutro probuditi, raditi joj doručak i skuhati kavu. Želim je uzeti za ruku i prošetati s njom, otići u kino…sjediti s njom uz kamin i pijuckati vino. Želim s njom voditi ljubav bez kondoma! Želim imati ženu koja će biti samo moja! Svi moji frendovi imaju žene i sve to s njima ne rade. Ne kužim zašto je to tako!?“

Pitala sam ga ako je pokušao sa slobodnim ženama – ponovio je da kod slobodnih žena udovci nemaju što tražiti, a osim toga, on ne želi više imati djece pa ne bi bilo fer bilo koga zakinuti za dijete!

„Ja imam dijete i ne želim više djece. Želim podići svoje dijete i uživati u životu s voljenom ženom koja isto možda ima dijete. Ne znam ako me kužiš?! – pitao me.

Oooo kako sam ga dobro kužila! Čovjek ima 40 godina i ne da mu se više dadiljati i ima pravo na tu odluku. A s druge strane je neizmjerno fer – jer ne želi zavlačiti slobodnu djevojku i oduzeti joj pravo da bude majka. On to više ne želi i ja ga razumijem.

„Obožavam seks… Ali seks je precijenjen! Toliko gluposti ljudi čine zbog seksa. U mom gradu svi se međusobno varaju i nabijaju rogove! Strašno! Redovno odem u crkvu i pomolim se.. Molim Boga da mi oprosti sve ove žene. Bio sam slab … Slab na tjelesne užitke. Tolike sam godine bio bez tog seksa… Sada sam malo podemonio… Nadam se da će mi oprostiti. Bojim se kazne – želim prestati na vrijeme. Zato i je ova priča. Želim da preneseš poruku.“

„Volite se i poštujte! Ljudi, cijenite ono što imate… Cijenite obitelj, zdravlje.. Nikad niste zadovoljni! Stalno vam nešto ne valja! Shvatite prave vrijednosti dok ih imate, a ne onda kada ih izgubite.

On i ja počeli smo komunicirati u nedjelju. Prošlo je tjedan dana od kada smo se virtualno spojili. Čujemo se redovno. Tipkamo i pričamo. Čak smo se dobro i upoznali kroz svakodnevnu priču. Kroz njegovu priču ušla sam u njegov svijet i svijet njegove djevojčice.

A jednu noć usnula sam san. Rijetko sanjam, a još se rjeđe sjećam sna.
U snu mi se pojavila ONA. Bila je nasmijana.. Vjetar joj je mrsio kosu. Gledala me je blago i rekla:

„Ništa nije slučajno. Ja sam vas spojila; njega da ti se otvori jer je dotakao dno, a tebe da napišeš priču. Izabrala sam tebe da napišeš našu priču!“

Sada dok ovo pišem suze mi teku niz lice.

Ova je priča njoj u spomen. Ovo je priča o hrabroj ženi i muškarcu koji ju je neizmjerno volio. Ovo je istinita priča o pravoj ljubavi i vjernosti. I u dobru. I u zlu. Ovo je priča o anđelu koji nas sa smiješkom gleda „odozgo“.

A njega želim upoznati. Jako. Želim tom čovjeku stisnuti ruku. Zagrliti ga. Ona koja ga dobije biti će sretna i voljena! Njemu i malenoj želim svu sreću ♥
A njoj sam namignula gore na nebo – znam da me gleda!! Napisala sam priču koju je naručila kod mene. Nadam se da imam blagoslov za pustiti je u Svemir …

„Anđeli su prijatelji koji nam posude krila kada nam zatrebaju, a neki od njih nam,  uz krila, daju i  cijelo nebo“…. ♥

 

Autor: Ivana Grabar