Druženje s omiljenom kolumnisticom i autoricom Ivanom Grabar spojilo je u Opatiji pet žena iz pet gradova i četiri države: New York – SAD, Lüdenscheid – Germany, Beograd – Srbija, Zagreb – Hrvatska. 

„Ako radiš ono što voliš – onda si sretna osoba! A ako ono što voliš radiš s onima koje voliš – onda je to vrh svijeta! Ja sam sretna žena, na vrhu svijeta! Hvala Nebesima na tome!“ Ivana Grabar

I upravo mi je na druženju sa čitateljicama u restoranu „bianco & nero“ ovaj moj citat pao na pamet. Zaista sam sretna osoba. Radim predivan posao s predivnim ljudima – mojim čitateljima. Komuniciram sa svima njima. Partneri koji prate i cijene moj rad su također ljudi koji vole svoj posao i rade ga sa zadovoljstvom. I sve se to dalo osjetiti na večeri, koju sam u suradnji s „bianco & nero“ restoranom iz Opatije, organizirala za svoje vjerne čitateljice.

Poziv za večeru bio je otvorenog tipa i svi su se mogli prijaviti, što su mnogi i učinili. One prijave na koje su me ostavile bez daha, koje su me naježile i ostavile na mene poseban dojam, ušle su u finale. Na večeru sam pozvala čitateljice koje su me zaista izule svojim prijavama. Najzanimljivije u cijeloj toj situaciji, pa čak i presudno, bila je činjenica kako niti jedna od četiri odabrane žene ne žive u Rijeci, a spletom okolnosti se trenutno nalaze u gradu ili bližoj okolici, gdje provode svoje godišnje odmore.

To je to – kliknulo mi je odmah! Ovo se događa sada i nikada više: četiri žene iz četiri različite države trenutno tu, u mojoj blizini! Vjerojatnost da će se ovo ponoviti je gotovo nemoguće.

Njihove prijave bile su vrlo emotivne. Žene su to s kojima sam povezana kroz zajedničke priče u kolumnama. Žene su to s kojima me veže nešto posebno. Susret je bio vrlo emotivan, moram priznati. Izgrlile smo se i izljubile kao dugogodišnje prijateljice koje se nisu vidjele dugo vremena. Našle smo se u Opatiji, restoran „bianco & nero“ u 19 sati. Nismo stale pričati i smijati se punih pet sati :)

Da bi naša večer bila još posebnija, pobrinuo se vlasnik restorana, gospodin Robi, kao i cijela familija Marinčić, koja nam je ovom organizacijom večere iskazala veliko poštovanje. 

Izabrale smo riblji meni, ipak smo u Primorju, što mi je bilo izuzetno drago, a daljnji odabir jela prepustile smo vlasniku restorana, kao i šefu kuhinje. I vjerujte – nismo požalile. Ne znam što bih izdvojila – jer sve što smo jele – (i pojele do kraja sve što su nam donijeli na stol), bilo je prefino: kako za nepce, tako i za sva ostala čula. Uživale smo u hrani, divile se izgledu hrane na pijatima, fotografirale …pričale kao da se znao oduvijek, smijale se…

S Pink Pen na večeri, restoran “bianco & nero” / menu:

Hladno riblje predjelo: tartar od palamide, sashimi od tune sa narančom, marinada od sardela, marinirani file škombra u soku od agruma na salati od radića, rucole, nektarina i smokava. Vino – istarska malvazija Deklić :)

Toplo predjelo: Domaći ravioli punjeni sa gorgonzolom i kruškama na umaku od maslaca i orašastih plodova :)

Glavno jelo: File brancina s povrćem u škartocu i pire od brokule ;)

Desert: Semifredo sa lješnjacima i torta Pavlova.

*Torta “Pavlova” koja je izvorno prvi puta napravljena na Novom Zelandu 1920.godine (iako Australijanci kažu da je najprije kod njih napravljena) u čast ruske balerine Ane Pavlove, a slastičar je bio inspiriran njenom bijelom raskošnom baletnom haljinom.

Ukoliko želite uživati u mirnoj i intimnoj atmosferi restorana u kojem ćete guštati u fantastičnim kombinacijama namirnica, ako želite slušati kratke pričice o svakom jelu koje konobar stavi pred vas, ako želite biti iznenađeni svakim idućim slijedom jela i uživati svim čulima, onda obavezno posjetite restoran „bianco & nero“ u Opatiji! Nas pet ovaj smo restoran ocijenile sa čistom peticom jer su to zaslužili. Tunu s narančom – morate probati, kao i domaće raviole punjene gorgonzolom i kruškama! Mmmmm 🙂 I desert Semifredo i tortu Pavlova! I iznenađenje – brancina iz vrećice! Ma sve 😉

Dojmovi djevojaka:

Tamara Bončić Heins iz New York, SAD: Ivana, hvala ti na prelijepom druženju i spajanju sa ovim krasnim ženama. Sve smo shvatile da si nas kroz svoju knjigu i hrabrost jako zbližila i dala i nama tu hrabrost za otvoriti se jedna drugoj bez problema i jednostavno biti ono što jesmo i otvoriti dušu. Ovo je vjerujem, bio san mnogim ženama koje te čitaju, i vjerujem da nam sve one zavide. Večer je bila nezaboravna, uz smijeh, skoro i plač i jako pozitivne energije. Žena ženu čini jačom! Što se tiče večere i restorana, ja sam oduševljena. Nikada nisam doživjela takvo gostoprimstvo sa strane vlasnika. Njihovo znanje i ljubav za hranu koju poslužuju, onako sa ponosom predstavljaju, je nešto sto se ne da naučiti, nego je jednostavno dio čovjeka. Mogu se ravnati sa svakim svjetskim restoranom. Preporučam svakome i zahvaljujem još jednom! I naravno, zvukovi vrsnog glazbenika nisu prošli bez zasluženog aplauza, i učinile su večer još posebnijom.

Daniela Schwerdtfeger iz Lüdenscheid, Germany: Ja sam presretna da sam imala priliku upoznati tako divne cure. A za mene si ti hrvatska Carrie Bradshaw i definitivno svjetska žena. Bila mi je čast provesti u tako lijepom društvu i ambijentu večer uz ugodan razgovor i meni prefinu hranu. Ne samo da je hrana odlična nego je i posluga bila fenomenalna. Večer za 10!

Aleksandra Kučić Capan iz Zagreba: Večera u restoranu Bianco & nero bila je spoj izvrsne hrane, prekrasnog ambijenta, ljubaznog osoblja i posebnog društva. Atmosfera je bila toliko opuštena i ugodna da su mi sati prolazili kao minute. Nevjerojatno je koliko se ugodno možeš osjećati sa osobama koje si tek upoznao, a prekrasna narukvica sada je podsjetnik na tu iznimnu večer. Sretna sam sto sam upoznala tako divne žene.

Maja iz Beograda, Republika Srbija: Pod utiscima predivnim sam i sada i poneću ih sa sobom u Beograd. Bilo mi je predivno, opušteno, iskreno….. Kao da se znamo čitav život i kao da smo sve bliske prijateljice. Jako sam srećna sto sam vas sve upoznala i družila se vama. Jako sam srećna što definitivno postoje divni i iskreni ljudi, koji ti ulepšaju život u nekim teškim momentima. Prošire vidike i unesu toplu energiju. Sa vama sinoć sam se osećala bas srećno i ispunjeno. Očekujem te da budeš moj gost u Beogradu. I uvek si dobrodošla. Iskreno od sveg srca. Pusa. O da, zaboravih da pohvalim prekrasnu atmosferu u restoranu, preljubaznog gazdu lokala i preukusnu hranu koju nam je servirao. Kompletan utisak: Jedno čarobno veče.

Ivana Grabar, kolumnistica&autorica: Poštovana familija Marinčić, želim Vam se od srca zahvaliti na sinoćnjoj večeri i dojmu koje smo o vašem restoranu, hrani i predivnoj usluzi stekle moje čitateljice i ja. Oduševljenje nismo krile niti sinoć i sve pohvale smo vam još sinoć rekle, no ja sam imala potrebu i napisati vam. Ljubav koju prenosite u svako jelo, u svaki pijat – u način kako predstavljate svoju uslugu – to je nešto posebno i drugačije. Dijete sam ugostitelja, jela sam na mnogim mjestima i zaista je bilo fino, no ono što smo doživjele u vašem restoranu je jedan livel iznad, bez pretjerivanja, laskanja ili suvišnih riječi. To je jednostavno tako. Definitivno zaslužujete biti među onih 100 najboljih restorana u HR, s naglaskom na „biti poseban“ i „biti drugačiji“.

Što reći za kraj? Definitivno, bila je ovo večer za pamćenje! Hvala svima koji su bili dijelom ove priče, od vlasnika i osoblja restorana, predivne glazbe jazz gitarista Darko Jurković – Charlie, umjetnice i docentice Akademije primijenjenih umjetnosti gđe Melinda Kostelac koja je svojim foto aparatom zauvijek zabilježila emocije i trenutke ove posebne večeri, Irene Šarlije / dizajnerice nakita, do žena koje su bile velikim dijelom ove večeri: Tamara, Daniela, Maja i Aleksandra.

Restoran „bianco & nero“ nalazi se u prizemlju sportske dvorane „Marino Cvetković“ u Opatiji, s vlastitim parkingom, predivnim unutarnjim prostorom, velikom terasom, te odličnom kuhinjom. Ime restorana „bianco & nero“ odnosi se na pripremu hrane – od jednostavnog do složenog, fine i fast te fusion, obzirom da se u ovom restoranu spaja nekoliko kuhinja – lokalna domaća kuhinja i fashionable talijanska kuhinja, naravno uz kvalitetna vina koji prate ponudu jela.

Kontakt restoran “bianco&nero”:

  • Adresa: Stubište Lipovica, Opatija
  • Telefon: 051 440 398
  • Web: bianco-nero.info
  • Tekst: Ivana Grabar / “S Pink Pen na večeri PR”
  • Fotografije: Doc.art. Melinda Kostelac, Prodekanica za nastavu, studijske programe i studijska pitanja
  • Fotografije hrane: privatni album