U 16. stoljeću artičoke su smatrali afrodizijakom te su ih jeli samo muškarci, ženama su bile strogo zabranjene

Artičoke, malo je reći da ih obožavam

U 16.st. artičoke su smatrali afrodizijakom te su ih jeli samo muškarci, ženama su bile strogo zabranjene. Jedna od pozitivnih strana života u 21.stoljeću je ta što i mi žene možemo uživati u artičokama 😉

Za pripremu dobrih artičoka važno je izabrati lijepe velike plodove, zatvorenih listova. Iako ih volim na sve načine, buzara od artičoka je prvo što mi je palo na pamet i nisam joj mogla odoljeti. Ima nešto u klasicima, pogotovo kada si daleko od doma… Volim kada mi toć curi do laktova pa stalno moram  oblizivati prste. To je poseban ritual, čisti užitak… 😉

Kada čistite artičoke stavite rukavice kako vam ne bi pocrnile ruke. Također, one vrlo brzo oksidiraju  pa ih je prije same pripreme dobro nekoliko minuta uroniti u hladnu vodu s limunovim sokom.

Volite li artičoke, ili volite guštati u buzari – ovaj recept će vas oduševiti!

SASTOJCI:

  • 4 VELIKE ARTIČOKE
  • 6 ZRNA ČEŠNJAKA
  • SVEŽANJ SVJEŽEG PERŠINA
  • MASLINOVO ULJE
  • KRUŠNE MRVICE  (3-5 jušnih žlica)
  • SOL
  • PAPAR

POSTUPAK:

Oštrim nožem odstranire gornju trećinu artičoke. Vanjske listove otrgnite. Peteljku odsjecite što bliže plodu pazeći pri tome da ju odrežete ravno kako bi mogla uspravno stajati u loncu. U posudi pripremite vodu s ocijeđenim limunom kako bi svaku očišćenu artičoku uronili da ne pocrni. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak, pa dodajte mrvice te maslinovo ulje, sol i papar. Sve sastojke zajedno izmiješajte.

Artičoku izvadite iz vode, ocijedite je, te pomoću čajne žlice i prstiju između listova napunite pripremljenu smjesu. Kada ste ih napunili, posložite ih u lonac te ulijte vodu skoro do vrha plodova. Kuhajte ih na laganoj vatri 45 minuta do 1 h.

U slast!

  • Recept pripremila: KATARINA VRENC
  • Fotografije: KATARINA VRENC
  • Kontakt: GOURMET PLAYGROUND