Prihvatiti i voljeti sebe put je to zadovoljstva i ispunjenosti. A tada, sve je moguće, čak i promijeniti ono što smatrate nemogućim

Svi se kao volimo gledati u ogledalu. I namještamo svoje najljepše osmijehe i najljepše profile, nastojeći svidjeti se sebi i diviti se svom odrazu u zrcalu. No, što ili još bolje tko je naše najbolje ogledalo? To je svijet koji nas okružuje, drugi ljudi, veze koje stvaramo ili razaramo, one koje susrećemo i s kojima se razilazimo. Nije lako prihvatiti realnu sliku o sebi i svi mi radije volimo uljepšane i romansirane verzije samih sebe nego susret s istinom.

Znak koji najbolje utjelovljuje tu našu vječnu dilemu i borbu između stvarnosti i mašte, posljednji je znak zodijaka – znak Riba. Ribe često svrstavaju na listu neomiljenih znakova jer su navodne nestalne i prevrtljive, često mijenjaju svoje mišljenje, navodno se na njih ne možeš osloniti, nepouzdane su i prijetvorne. Naravno da u svemu tome ima istine no ovaj znak kameleonske je naravi, prilagođava se i mijenja ovisno o tome s čime odnosno s kime dođe u doticaj. U zodijaku one su često poput ogledala koje održavaju onoga tko stane preda njih.

Je li to možda ono što nam kod njih smeta? Naša vlastita slika u njihovim očima?

Ribe su posljednji znak u zodijačkom krugu i u sebi sadrže iskustva svih prethodnih jedanaest znakova. Mada šute, jasno im je puno više toga nego što nam se čini i svjesne su stare poslovice kako je samo promjena vječna itekako istinita. Ipak jedna od najvažnijih lekcija koju od njih možemo naučiti lekcija je prihvaćanja. Spremni smo mi puno toga prihvatiti – i životne nedaće, i prepreke, i druge ljude koje želimo i uglavnom ne možemo promijeniti. A najteže nam je prihvatiti same sebe.

Težimo savršenstvu koje je u ovom našem materijalnom svijetu teško postići i često postajemo nezadovoljni jer se ne uspijevamo približiti idealnoj slici koju smo o sebi stvorili. Ribe s tim nemaju problema – posve im je jasno da ne mogu udovoljiti visokim kriterijima i prihvaćaju sebe, ali i druge sa svim njihovim nedostacima.

To je zapravo ono što zovemo ljubav – prihvatiti svakoga sa svim njegovim osobinama. Posebno ako smo taj netko mi sami. Prihvatiti i voljeti sebe put je to zadovoljstva i ispunjenosti. A tada, sve je moguće, čak i promijeniti ono što smatrate nemogućim.