WOK AND ROLL

Već sam u prijašnjim receptima opisivala svoju ljubav prema woku i bilo bi suludo da bar još jedan receptić ne podijelim s vama… Imate li vi svoju omiljenu kombinaciju? Preferirate li rižu ili noodlese?

Ja sam uvijek nekako uzbuđena kad ga pripremamo za ručak i moram se ponoviti ali jedem ga po cijeli dan. Znači obožžž-aaa-vaaa-mmm ga! To je neka vrsta lude zaljubljenosti i posesivne ljubavi kada se stalno vraćaš po još…. 🙂

Ne znam da li se vi  ponekad nađete u sličnoj situaciji ali ja se uvijek kad kuham rasplešem po kuhinji  i kuhača više vremena glumi mikrofon u mojoj ruci nego li ono čemu služi. 😀 Zanesem se…. Tko bi mi zamjerio?! :)))) Vi ne? Šalite se, ah znala sam vi to radite pod tušem.  😉

Kao što me loša hrana može izbaciti iz takta tako me fina hrana zaista može usrećiti. Znaš ono kad jedeš nešto što stvarno voliš i sretan si kao malo dijete kad dobije dugo iščekivanu igračku!

I lovee Wok and roll  <3

Pa krenimo na recept!

SASTOJCI: ( za 4-6 osoba) * Kao mjeru za neke sastojke koristila sam kavenu šalicu.

  • RIŽA 350g
  • BUKOVAČE 150g
  • PAPRIKE- ROG  (2 komada)
  • KUPUS 200g
  • MRKVA (3 srednje mrkve)
  • MLADI LUK (4-5 komada)
  • TIKVICE (1 tikvica srednje veličine)
  • MIX.SJEMENKI(PO IZBORU) (1/5 šalice)
  • INDIJSKI ORAŠČIĆI  i KIKIRIKI ( 1/5 šalice )
  • BIFTEK 500 g
  • JACK DANIELS WHISKEY (0.5 DCL)
  • TAHINI
  • TERYAKI UMAK
  • SOL
  • PAPAR
  • KIM
  • KURKUMA
  • KOKOSOVO ULJE
  • KOKOSOVO MLIJEKO (250 ML)

PRIPREMA:

Meso narezano na trakice posolite, popaprite, prelijte s whiskeyem, te dobro promiješajte. Ostavite da se marinira. (Preporučam meso staviti marinirati dan ranije).

Povrće očistite i narežite na trakice. Svaku vrstu povrća stavite u posebnu zdjjelicu. Zagrijte wok te tostirajte sjemenke. Kada su gotove u vreli wok ubacite prethodno marinirano meso te ga popržite. Nakon minutu- dvije prženja, meso će ispustiti svoje sokove; kuhajte ga još par min. te ga zalijte teryaki umakom i izvadite nakon 1-2 min.

U wok dodajte čajnu žlicu kokosovog ulja ili neke druge masnoće te ubacite jedno od povrća, začinite te pržite 2-4 min ovisno o vrsti. Pripazite da povrće ostane hrskave teksture. Postupak ponovite za svaku vrstu povrća. Kupus dodatno začinite kimom. Rižu skuhajte, ocijedite i ostavite sa strane. Kada ste gotovi, u wok ubacite kokosovo mlijeko i 2-3 jušne žlice tahinija te kurkumu po želji. Mješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine. U umak dodajte sjemnke, meso i povrće te dobro promješajte. Po želji, rižu možete poslužiti odvojeno ili je sjediniti sa ostalim sastojcima.

Dobar vam tek!

Autorica: Katarina Vrenc & Gourmet playground

Kontakt: GOURMET PLAYGROUND