Besplatni program psihološke podrške razvedenim roditeljima u Dječjem domu “Tić”

U utorak, 28. rujna u Dječjem domu „Tić“ Rijeka započeti novi ciklus „Škole za razvedene roditelje“ – besplatni program psihološke podrške razvedenim roditeljima.

Program će se održavati u periodu od 28. rujna do 26. listopada tijekom pet susreta, svakog utorka od 17.00 do 18.30 sati. Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti na tel. 215-670, radnim danom od 9 do 15 sati.

Polazeći od ideje da svi roditelji trebaju potporu roditeljstvu te da većini roditelja u razdobljima kriza nedostaju znanje i vještine za postizanje “dobrog roditeljstva” Dječji dom „Tić“ Rijeka organizira program psihološke podrške namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni ili je proces razvoda braka u tijeku. „Škola za razvedene roditelje“ se kontinuirano provodi od 2007. godine. Cilj programa je olakšati prilagodbu djece i roditelja na nove životne okolnosti, pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.

Program uključuje mogućnost razmijene iskustava u grupi te pružanje teorijskih znanja i informacija:

  • o različitim, djeci relevantnim, aspektima razvoda braka
  • utjecaju razvoda na razvoj djece i upoznavanje s promjenama u djetetovu doživljavanju sigurnosti zbog rastave roditelja
  • prepoznavanje i razumijevanje dječjih reakcija te specifičnih potreba tijekom i nakon razvoda
  • razvijanje roditeljskih vještina pomoći djeci da se prilagode na nove životne okolnosti
  • upoznavanje s opasnostima nenamjerne promjene stila i roditeljskih postupaka
  • upoznavanje s važnošću drugoga roditelja za dijete te razvijanje vještina konstruktivnog zajedničkog roditeljstva nakon rastave.

Svi polaznici po završetku dobivaju pisane materijale koji objedinjuju teorijska znanja dobivena tijekom trajanja programa kojeg vode psihologinje Dječjeg doma “Tić”.

Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti na tel. 215-670, radnim danom od 9 do 15 sati.

  • Tekst pripremila: Ivana Grabar
  • Foto: Pixabay