Elegantna, nježna, tajanstvena – poput žene 

Kadarka je … sorta crnoga grožđa. Ime joj zvuči poput imena vile iz legende nekoga davnog vremena. Zvuči tajanstveno, lijepo, zanimljivo, pa čak i  – zavodljivo.

I takva jest. Vinska sorta – ženskoga roda,  nastala nekada davno, kažu vinski izvori, negdje na jugu Balkana, oko Skadarskog jezera i samo joj se ime povezuje sa Skadrom. Ali onda je početkom 17-st., nakon prodora Turaka prenesena u Podunavlje i ondje se raširila, pa je neki smatraju i mađarskom sortom. Kako bilo i odkud bila, a podrijetlo joj se točno ne zna, budi u nama zanimanje. Jer je drukčija.

Vraća nas u neka stara vremena, potiče da razmišljamo o tradiciji, o zemlji, o lozi. O ljubavi koja je toj lozi trebala nekada davno da  se održi, o ljubavi koja treba danas, da se ponovno vrati u život. Nije lako početi sve iz početka, ali ima hrabrih koji to mogu i žele, poput Vinarije Tonković.

Smještena u Bačkim vinogradima, na „Subotičko-Horgoškoj pješčari“, u Vojvodini, vinarija je odlučila dati šansu kadarki da ponovno zavlada svojim nekadašnjim  vinskim povijesnim obitavalištem. Iako su mnogi govorili da je to ludost i da to ne treba činiti, odlučnost i vjera u sebe i sortu – rekla je „da“.  Posadili su je 2006. i odgajali uz pomoć španjolskih stručnjaka iz Rioje.

 

Velika pozornost daje se ručnoj obradi  – grožđe se bere u plitke posude u koje ne smije stati  više od 14 kilograma, kako se ne bi oštetilo te odmah odlazi na preradu. Svaka bobica opet se provjerava – ručno. Postupak je dug  i detaljan, ali rezultat  je  – vrhunski!

Kadarka je nježna sorta, krhka, traži pažnju, ljubav i  znanje – i to je dobila u vinogradima Tonković.  Ima vrhunsku kvalitetu grožđa, ali treba čekati pravi trenutak da sazrije – kako bi postala upravo ono što treba biti – vrhunsko vino.

Kakva je kadarka u čaši?

Odlikuje se elegancijom, lakoćom, rafiniranošću i umjerenim kiselinama. Aromom podsjeća na trešnje i aronije. Voćna, ali ne slatka. Puna, ali ne prejaka. Zaokružena, umjerenih alkohola. Ugodna za piti, ugodna pratnja uz jelo, podatna za društvo. Bojom podsjeća na crni pinot, najelegantniju francusku sortu, podrijetlom iz Burgundije.

Mirisi su joj voćni, lijepi i diskretni. Moderno, zanimljivo i pitko vino, koje su nekada pili veliki i poznati ljudi, poput Franza Liszta, po čijim je djelima i nazvana – Fantazija, Simfonija i Rapsodija.

Upravo je Franz Liszt nekada slao vina kadarke papi Piju IX, pa i sada vinarija Tonković nastavlja tradiciju i šalje papi nekoliko boca svake godine.

Kadarka je spoj tradicije i moderne. Ugodna i lijepa poput glazbe.

Kušajte i vi i –  javite nam, kako vam se sviđa i kakve vam je note skladala na nepcu…

Info: http://www.vinarijatonkovic.com

Tekst: Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti

Foto:  Julio Frangen, Vinarija Tonković