Portfolio makeup artista 

Trebaš iskustvo kako bi dobio posao i trebaš posao kako bi stekao iskustvo – paradoks! U poslovnom svijetu ako želiš pronaći posao poslodavcu moraš poslati svoj životopis, a u svijetu makeup artista pokazati poslodavcu (klijentu) svoj portfolio.

Portfolio makeup artista je kompilacija fotografija na kojima je prikazan njegov najbolje odrađen “posao”.

Prezentirati sebe profesionalno nužno je u svakom poslu, osobito u industriji umjetnosti. Dobar portfolio osnovica je uspjeha svakog makeup artista. Ako imaš portfolio koji je pun izuzetnih fotografija klijenti će biti sigurni što očekivati. Vizažist koristi fotografije kako bi se reklamirao, privukao nove klijente te bio što više angažiran. Budući da je makeup industrija postala vrlo konkurentna, presudno je imati portfolio koji se razlikuje od ostalih.

Vrlo malo vizažista će se posvetiti stvaranju dobrog portfolia. Važno je imati široku paletu lica i tipova koža. Ljepota šminke je što uvijek možete pronaći ljude za rad. Mapa ne mora sadržavati samo potpuno gotova lica. Može sadržavati fotografije krupnih kadrova očiju, usana i kontura lica što omogućuje gledatelju vidjeti vaše tehničke vještine izbliza.

Osvojiti klijenta prvom fotografijom koja predstavlja tvoj unikatni stil je uspjeh

Želite postati makeup artist?

Kaže se da u Hollywoodu nije važno ono što znaš, već koga znate. Iako to apsolutno vrijedi u gotovo svakom pogledu, ako si talentiran postoje i drugi načini osim toga.

Četiri stvari trebate za uspjeh :

  1. uložiti u sebe
  2. praksa
  3. šminka i znanje o proizvodima
  4. portfolio

Uloži u sebe – upiši se u školu ljepote. Ako imate vremena i novca, vrijedno je naučiti razne tehnike od profesionalaca koji su u tom biznisu godinama. Pohađanje edukacija osim znanja pomaže vam steći povjerenje kod ljudi. Ako vam se otvori prilika raditi kao asistent makeup artista to će vam biti od velike koristi kako biste zakoračili kroz vrata makeup svijeta.

Ako ste tek početnik kako ćete stvoriti portfolio ako nemate klijente?

To nas dovodi do začaranog kruga. Najproduktivnije riješenje koje sam sama pronašla je suradnja sa mladim talentiranim fotografima u usponu. Sve dok je test shoot neplaćen posao nije ti potrebno iskustvo koje klijent očekuje, a tebi ga pomaže steći. Prednosti test shootinga su što nisi limitiran i ne postoje pravila. Potpuno si slobodan isprobati nove tehnike i poigravati se idejama koje te inspiriraju. Testiranje nije samo za početnike i odličan je način za povezivanje i izgradnju odnosa s fotografima.

Ako ste dovoljno strastveni u nečemu i naporno radite uspjeh će vam mahati iza ugla.

O autorici:

“Studirajući u Rijeci spletom okolnosti upoznala sam Ivanu Grabar koja me povezuje sa jednim od frizerskih salona u kojem su se održavale makeup edukacije i radionice. Vrlo brzo odlučila sam krenuti na privatne sate kod riječke vizažistice Ive Berišić. Svaki sat proveden na edukaciji bio je ostvarenje moga sna. Iva me u potpunosti osvojila svojom osobnošću, radom i ljubavlju kojom educira. Završetkom edukacije ostala sam povezana s Ivom i počela joj asistirati na raznim revijama i projektima. Nakon nekoliko samostalno odrađenih projekata i revija postajem ponosni član Ibeauty tima.” Tena Cvitanović