Pitali smo psihologinju mr.sc Ines Denona za mišljenje o ovoj sve češćoj pojavi na društvenim mrežama

PITANJE ČITATELJICE:

Draga Ivana, već neko vrijem pratim Vaše tekstove i mogu Vas samo pohvaliti. Vidim da se često bavite pitanjima muško ženskih odnosa, pa imam jedno pitanje, oprostite, nisam vidjela da li ste možda već pisali o toj temi, pa me zanima iskreno vaše mišljenje, naravno želim ostati anonimna u svakom pogledu. Imam 28 godina, a moj dečko 31.g.

Zanima me mišljenje o lajkanju drugih žena po društvenim mrežama (fejs, instagram), polu-prijateljica (koje prema meni znaju biti drske), poznanica, simpatija i ostalih cura na društvenim mrežama. Govorim o situaciji u kojoj je dečko u ozbiljnoj vezi, a “lak je na lajkovima”.

Inače nemam problema sa samopouzdanjem, ali nekako ne ostajem imuna na tu radnju od mog dečka. Smatram to uvredljivo prema meni. Jesam li u krivu? Naše slike stavlja rijetko (svoje voli stavljati često: teretana i sl.) ili gotovo nikako, ali druge redovito lajka i prati. Inače smo u vezi više od 3 godine.

Rekao mi je da njemu nije svaki lajk poziv u krevet, nije ženskaroš, ali voli lajkati druge žene….Iako sam mu u više navrata rekla da mi to smeta. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? Da li dečko koji poštuje svoju curu/ženu to radi?

ODGOVOR mr.sc Ines Denona, psiholog – geštalt psihoterapeut u Psi Sano Rijeka:

Današnji način komuniciranja i sveprisutnost društvenih mreža u našim životima stavljaju u prvi plan ovakva pitanja. Na prvi pogled lajkanje je uobičajeni način komuniciranja na društvenim mrežama i kao takvo samo po sebi ne znači ništa više od toga. Ipak, ponekad se desi da lajkanje drugih optereti našeg partnera ili partnericu. Opravdano je pitati se radi čega do toga dolazi, odnosno radi čega nečiji dečko ima potrebu svoju pažnju posvećivati slikama iz života tuđih cura.

Je li to znak da se u svojoj vezi ne osjeća potpuno zadovoljan ili ga njegova cura manje privlači ili nešto treće. Opravdano se pitati i obrnuto, radi čega nečija cura doživljava tako emocionalno komunikaciju svog dečka sa drugim curama, je li to znak da se ne osjeća dovoljno voljenom ili je sama nesigurna osoba kojoj beskrajno puno puta treba reći da je voliš.

Što god da su razlozi naših osjećaja u ovakvim i sličnim situacijama ako je to povod da se osjećamo manje sretno, blisko i zadovoljno u svojoj vezi onda treba posvetiti pažnju tom problemu, zajedno istražiti moguće razloge i biti svjestan onoga što nam je prepreka da budemo sto posto sretni u svojoj vezi. Potencijalne probleme ne treba skrivati niti se treba praviti da ih nema, treba ih raspraviti i sve što možemo treba riješiti. U partnerskim odnosima vrijedi uzrečica “Što možeš napraviti danas ne ostavljaj za sutra”, zar ne?

  • Tekst pripremila: Ivana Grabar
  • Odgovor psihologa: mr.sc Ines Denona, psiholog – geštalt psihoterapeut u Psi Sano
  • Fotografije: pixabay.com