U Opatiju stiže jedinstvena izložba odjeće carice Elizabete poznate kao carice Sisi

U Opatiju stiže jedinstvena izložba “Modni ormar carice Sisi” koja će, po prvi put u Hrvatskoj, pokazati ne samo odjeću ove poznate povijesne osobe već i modu toga toba, a kroz nju i presjek jednog vremena koje je obilježilo ove prostore.

Na konferenciji za medije predstavljen je ovaj izvrstan projekt koji će svoj svečani početak imati u nedjelju 14. srpnja u Švicarskoj kući gdje će u 20 sati izložba otvoriti svoja vrata, a nastavak će uslijediti jedinstvenom modnom revijom koja će se održati u 21:30 na prostoru Parka Angiolina. Kako je izjavio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, ova je izložba rezultat suradnje Opatije sa austrijskim gradom Bad Ischlom te mađarskim gradom Godollom i potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije kao dijelom prošlosti koja ih povezuje i spaja kroz stoljeća. Dujmić se zahvalio svima koji su se uključili u ovaj vrijedan projekt i pozvao svih da posjete ovu lijepu izložbu.

U ime organizatora Festivala Opatija, ravnatelj te ustanove Ernie Gigante Dešković je najavio svečano otvaranje izložbe i pozvao posjetitelje da posjete izložbu koja će biti otvorena do svibnja 2020., a koja je i opatijski doprinos EPK 2020.

Prema njegovim riječima, ovo je posebna prilika vidjeti kako je izgledala odjeća carice Elizabete poznatije kao Sisi, koja je 1886. i boravila u Opatiji, a sve iz radionice mađarske obitelji Czedly u koju je zalazila sama carica.

Danas izložbu predstavlja članica te obitelji Monika Czedly, a sama izložba donosi i uvid u modu toga vremena. Posjetitelji će imati prigodu vidjeti kako je izgledala caričina odjeća za svakodnevicu, kako za posebne prigode, izložena je haljina u kojoj se vjenčavala, haljina u kojoj je okrunjena, a izložba nudi i brojne druge detalje.

U posebnom ambijentu Parka Angiolina, netom nakon svečanog otvaranje izložbe, održat će se i prezentacija – modna revija odjeće carice Sisi, a posebnosti revije svakako su nastup mađarske pjevačice Anite Potvorski te postav revije koji će pokriti dio parka dok će publika, predvođena vodičem/naratorom šetati parkom te tako otkrivati modele i haljine.

Haljine će nositi, osim mađarskih dama, i poznate dame iz javnog života ovog podneblja: Daniela Gračan, Antonela Malis, Ivana Grabar, Ema Gračan, Vera Aničić, Vivian Jurković…. te djelatnice opatijske Gradske uprave.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije, izložba će za javnost biti otvorena svakodnevno od 17 – 21, vikendom od 10 – 12 i 17 – 21 sat, a ponedjeljkom će biti zatvorena. Cijena ulaznice bit će simboličnih 20 kn.

Modni ormar carice Sisi svakako će privući brojne posjetitelje jer se radi o jedinstvenoj izložbi još neviđenoj na ovim prostorima, a Opatija je idealno mjesto za ovakav događaj. Događaj kakav ne bi trebalo propustiti.

  • Tekst i fotografije: PR Grad Opatija
  • Kontakt: Ljiljana Vidmar-Erjavac, glasnogovornica Grada Opatije
  • E-mail: glasnogovornica@opatija.hr
  • M: 099 465 9229