Bakar je jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom i bogatom poviješću

Jeste li ikada bili u Bakru, gradiću koji je izgrađen amfiteatralno na brežuljku, a koji svojom ljepotom mami dok se vozite zaobilaznicom na dionici Rijeka – Crikvenica? Koliko ste puta samo uzdahnuli dok ste podno vijadukta gledali ovaj predivan gradić koji se smjestio poput bisera u naručje dubokog zaljeva (dugog 4,5 km, širokog do 700m i dubine do 40 m).

Jeste li znali da je upravo taj pitoreskni gradić drevni grad i luka, mjesto gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno, a njegova povijesna jezgra registrirana je kao spomenik kulture još davne 1968. godine.

O da! Grad Bakar čuva predivne priče iz davnina jer je njegovo područje bilo naseljeno još u 3. i 2. tisućljeću prije Krista, a svoj trag u vremenu i bezvremenskim pričama ostavilo je Rimsko Carstvo, a kasnije i hrvatske velikaške porodice Frankopani i Zrinski…

Bakar je jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom i bogatom poviješću. Posjetila sam ovaj gradić i razgovarala s direktoricom TZ Grada Bakra, gđom Sonja Jelušić Marić, koja mi je otkrila sve ljepote i priče vezane uz ovaj grad. Donosimo vam 10 razloga zašto bi ga trebali posjetiti!

1.

Čim uronite u čarobni svijet samozatajnog Bakra, njegove uske uličice ispričati će vam brojne priče. Taj kameni grad nalazi se na pozornici povijesti već više od 5000 godina i već vjekovima čuva mnoštvo priča o brojnim znamenitostima i povijesnim ličnostima. Šetajući gradom, sve što trebate je otvoriti svoje srce i osluhnuti… Ukoliko budete pažljivo slušali, saznat ćete brojne zanimljivosti koje kriju; Frankopanski kaštel, Turska i Rimska kuća, broji trgovi, crkve i znamenitosti. Dođite i zakoračite u tu bogatu povijest, jer zasigurno nećete požaliti…

Uske uličice / Foto: Nina Pereza

2.

U gornjem gradu najupečatljiviji je Frankopanski kaštel koji se ponosno uzdignuo 50 metara nad morem. Od tuda već stoljećima nijemo svjedoči mnogim povijesnim previranjima čuvajući svoj Bakar kroz burnu povijest. U njemu je u sklopu projekta kulturna ruta „Putovima Frankopana“ uređen interpretacijski centar pa svakako navratite u njega i saznajte mnoge zanimljivosti o velikaškim porodicama Zrinskih i Frankopana.

Kaštel / Foto: Nina Pereza

3.

U svojoj šetnji ne propustite pogledati prekrasnu crkvu sv. Andrije apostola, koja je u vrijeme izgradnje bila treća po veličini u tadašnjoj Hrvatskoj. Njezinih 9 oltara samo dodatno naglašava svu njenu impozantnost, a za ljubitelje tajanstvenih priča svakako zavirite i u mistične katakombe. Čak 85 grobnica, sakrivenih od znatiželjnih pogleda, čuvaju tajne bakarskih patricija pokapanih u samoj utrobi crkve. U njoj su nekoć stolovali i biskupi, stoga je do danas zadržala status konkatedrale.

Crkva Sv. Andrije / Foto: Ivor Mažar

4.

U istraživanju grada zasigurno će vam pažnju okupirati Turska kuća koja već stoljećima izaziva divljenje prolaznika, ali i zadaje „glavobolje“ povjesničarima koji nikako ne mogu otkriti tajnu njezina nastanka. Ova zanimljiva građevina obavijena je velom tajne jer još uvijek nije poznato tko ju je i kada izgradio i zašto baš u tom orijentalnom stilu. Upravo zbog nedostatka povijesnih činjenica nastale su i brojne legende, od kojih je najpoznatija ona ljubavna… Ona kaže da se bakarski pomorac zaljubio u lijepu Turkinju i doveo ju u Bakar, te je nastavio dalje ploviti morima. Ona je ostala sama i nostalgična za svojim domom pa da ne bude tužna, napravio joj je ovu kuću da je podsjeća na njen rodni kraj.

Turska kuća / Foto: Nina Pereza

5.

Mnoga mjesta na moru mogu se pohvaliti svojim romantičnim zalascima sunca, ali malo koje mjesto uz more ima tako magične izlaske sunca poput Bakra. Sakriven od znatiželjnih pogleda, u svojoj zaštićenoj vali, ovaj kameni grad često ima prilike uživati u raskošnoj zori s pravom rapsodijom boja. Ponekad izlazeće sunce zapali nebo svojim žarkim bojama, koje se zrcale u Bakarskom zaljevu obasjavajući, još uspavani, grad. Ti magični trenuci ne događaju se često, pa ukoliko budete imali sreće da u ljetnim mjesecima svjedočite ovako veličanstvenom prizoru, sjećat ćete se tog bakarskog svitanja cijeloga života.

Magično svitanje / Foto: Danijela Aleksić

6.

Kada ste u našem kraju, ne smijete propustiti posjetiti jedan od najljepših vidikovaca na čitavom Kvarneru i pritom pobliže upoznati remek djelo ljudske vještine i upornosti, naše Bakarske prezidi (Takala). Ti impozantni suhozidni vinogradi iz doba Marije Terezije nijemi su svjedok mukotrpnom radu naših predaka.  Stoga, nije ni čudo da su 1972. g. proglašeni i spomenikom kulture. Nakon više od pola stoljeća zapuštenosti, PZ Dolčina Praputnjak je 2002. godine započela s obnovom prezida posadivši izvornu sortu vinove loze „Belinu“ od koje se ponovo počeo proizvoditi pjenušac – „Stara Bakarska vodica“.

Bakarske prezidi (Takala) / Foto: Sanja Grgić Ćurić

7.

Istražujući bakarsko zaleđe svakako posjetite Ponikve i prirodni fenomen periodičkog jezera koje nastaje i nestaje te otkrijte brojne zanimljivosti prateći 8,5 km dugačku edukativnu stazu. U proljeće ili jesen kada se za vrijeme obilnih kiša u Ponikvarskoj dolini stvori jezero, možete iskusiti jedinstven doživljaj ronjenja u šumi među potopljenim stablima. U tom netaknutom raju prirode, obitava čak 600 biljnih vrsta, s to je dom i velikim zvjerima, jer tu već stoljećima žive medvjed, vuk i ris. Svakako krenite i tragom starih Liburna i osvojite okolne uzvisine na kojima se nalaze gradine Plosna i Ponikve, pritom uživajući u nezaboravnom pogledu!

Ronioc i čeka / Foto: Loren Rubeša

8.

Krenite putovima Frankopana i posjetite ruševne ostatke srednjovjekovnog grada Hreljina koji se ponosito uzdiže na strmoj litici ponad Bakarca. U srednjem vijeku Hreljin je bio istaknuto stambeno, trgovačko i obrambeno  središte, a bio je i potpisnik Vinodolskog zakona. Uz vidljive ostatke starih bedema, do danas se sačuvao zvonik s razvalinama crkve sv. Jurja te kapelica Blažene Djevice Marije. Stari grad Hreljin čuva uspomenu na neka davna  vremena, a svakom posjetitelju nudi trenutke u kojima i on postaje dijelom te uspomene. Do tamo vas vodi uređena šetnica dužine svega 1,5 km, a na njenom kraju vas čeka nezaboravan pogled na čitavi Kvarner uz najromantičniji zalazak sunca.

Stari grad Hreljin / Foto: Creative Media

9.

Možda niste znali, ali sam vrh Risnjaka nalazi se na području Grada Bakra kao i dio samog Nacionalnog parka. Grad Bakar sa svojih 125 km2 površine proteže se od 0 do 1528 metara nadmorske visine. U svojem posjetu bakarskom kraju, ne zaobiđite ovu planinarsku poslasticu i osvojite vrh Risnjaka, jer će vam se trud višestruko isplatiti uz nezaboravni pogled koji se pruža s tih visina.

Vrh Risnjaka / Foto: Creativ Media

10.

Na kraju, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i gastro delicije. Kroz upoznavanje bogate povijesne i kulturne baštine, otkrijte i tri posebnosti gastronomske baštine bakarskog kraja. Nikako ne propustite kušati bakarski baškot, staru Bakarsku vodicu i slasnu Bakarsku tortu o kojima više možete saznati u novoj gastro brošuri Turističke zajednice Grada Bakra.

Bakarske delicije / Foto: Miroslav Šegulja

A kad već pričamo o Bakru, moramo spomenuti i Margaretino leto koje nam uskoro počinje. Ta kulturno-zabavna manifestacija nudi vam bogat i raznolik program u kojem svatko može pronaći ponešto za sebe. Margaretino leto počinje u subotu, 26. lipnja i završava 31. srpnja, a u tom periodu očekuje vas čak 17 događanja. Moći ćete uživati u izložbama, kazališnim predstavama, ljetnom kinu, interpretacijskim šetnjama, sportskim događanjima, programima za djecu te koncertima klasične i zabavne glazbe.

Svakako preporučamo Šetnju kroz povijest koja će ove godine biti u znaku slijepog bakarskog vodonoše te nastupe popularnih izvođača; Gorana Karana, 4 tenora i Vanne koji vas ovoga ljeta očekuju u Bakru. Vidimo se… čekamo vas!

Margaretino leto 2021. / Program

Ako niste posjetili Bakarski kraj, sada znam da zasigurno hoćete! Iznenaditi ćete se što sve možete otkriti i saznati, jer tamo je baš svaki korak priča! A mogli biste se i zaljubiti u ovaj gradić. Ja jesam!

  • Tekst: Ivana Grabar u suradnji s TZ Grada Bakra
  • Foto: Miljenko Šegulja, Sanja Grgić Ćurić, Nina Pereza, Danijela Aleksić, Loren Rubeša i Creativ Media
  • Više informacija: www.tz-bakar.hr
  • Kontakt telefon: +385 51 761 111
  • Kontakt mail: info@tz-bakar.hr