Fritule – tko bi im odolio …

Još uvijek smo u mjesecima gdje sa svih strana osjetimo miris kuhanog vina, fritula, kroštula i sličnih kalorijskih bombi na koje ćemo uskoro morati zaboraviti – budemo li htjeli stati u kupaći kostim od lani… 😉

Ali tko bi im odolio…

Možete ih obogatiti kojim god sastojkom želite, od grožđica namočenih u amarettu, naribane jabuke, cimet, čokolade ili pak vanilinog štapića. Što god vam padne na pamet!

U Primorju i Istri se najčešće pripremaju oko Božića te za maškare!

” Maškare su pasale, fritule su ostale!” uzrečica je kojoj sam se oduvijek nadala kada je nona pripremala fritule za maškare, no moram priznati da se nikada nije obistinila.

Tijesto za fritule možete napraviti od praška za pecivo i jogurta ili od dizanog tijesta s kvascem. Ja ih obožavam u kombinaciji sa cimetom i jabukom koja im daje  svježinu i sočnost.

RECEPT:

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 360 g Jogurta
  • 4-5 žlica meda ili šećera
  • Vanilin šećer
  • 2 žlice rakije/amaretta
  • 400 g brašna
  • Prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Naribana korica pola limuna
  • Naribana zelena jabuka

POSTUPAK:

  • U velikom loncu ugrijte ulje da fritule plivaju u njemu.

Istucite jaja te pomiješajte jogurt, med, naribanu jabuku, koricu limuna, rakiju i sol. Zatim umješajte preostale suhe sastojke, brašno i prašak za pecivo.

Tijesto mora biti gusto. Kada se ulje ugrijalo, čajnom žlicom zagrabite tijesto te ga drugom žlicom pogurajte u ulje. Fritule bi se same trebale okrenuti kad su gotove s jedne strane.

Nakon što ih izvadite ostavite ih da se ocijede na papirnati obrus. Pospite ih šećerom u prahu i cimetom!

Dobar tek!

Autor: KATARINA VRENC

Kontakt: GOURMET PLAYGROUND