Trenutno Saturn se nalazi u znaku Strijelca što na kušnju stavlja one rođene u promjenjivim znakovima zodijaka – osim Strijelca, tu su Blizanci, Djevice i Ribe. Ako ste rođeni u nekom od ovih znakova, ovo je vrijeme da se pokažete i dokažete koliko ste sposobni nositi se sa životnim iskušenjima.

Bez obzira koliko znate o astrologiji kada se spomene Saturn svi će vam reći kako je u pitanju nešto loše. Saturn je tamo, Saturn je amo, gdje god da je, nigdje nije dobro da bude. I tako se svi groze i boje ga se bez da zapravo znaju što on uopće predstavlja.

Za početak, kada ljudski rod nije imao teleskop kojim bi promatrao zvjezdano nebo, Saturn je bio posljednji planet koji je bio vidljiv golim okom pa je tako predstavljao granicu našeg vidljivog univerzuma i shodno tome i naša ljudska ograničenja – vjerovali su da je gospodar života i smrti, kako predstavlja našu vlastitu smrtnost i naše smrtna ograničenja.

Bez obzira što se čovječanstvo pa i znanost razvija dalje pa su otkriveni i novi dijelovi našeg planetarnog sustava poput Urana, Neptuna i Plutona, Saturn je ostao i dalje jednako zlokoban simbol, predstavnik svega lošeg i ograničavaćujeg. No o čemu se zapravo radi?

U astrologiji, Saturn je vladar konkretne i materijalne zbilje, vladar granica i ograničenja. Njegova maksima je da ćemo žeti kako smo sijali.

On je gospodar vremena, iskušava naše strpljenje i posvećenost onome u što vjerujemo. Njegova pozicija u karti rođenja mjesto je gdje se moramo truditi kako bismo savladali vlastite strahove i gdje imamo priliku nadrasti sami sebe.

Saturn vlada znakom Jarca i znakom Vodenjaka poznatima po svojim visokim standardima i principima. Osobe rođene u ova dva znaka zodijaka od sebe traže puno i rijetko kada su zadovoljne vlastitim postignućima. Zahtjevni su prema drugima, a još zahtjevniji prema sebi i često ih doživljavaju hladnima i distanciranima, usmjerenima na neke samo njima važne ciljeve. Oni su više od nas drugih svjesni realnosti svijeta koji nas okružuje i spremni su se nositi se s izazovima koji svakodnevica pred njih donosi. Svjesni su kako uspjeh ne dolazi preko noći i kako se za njega valja potruditi. Za njih Saturn ne predstavlja problem. On je jednostavno sastavni dio života. Kamo sreće kada bi i mi ostali poteškoće i probleme predstavljene ovim omraženim planetarnim simbolom promatrali na taj način.

Kako god da bilo, od Saturna i onoga što on predstavlja pobjeći ne možemo

Kako god da bilo, od Saturna i onoga što on predstavlja pobjeći ne možemo. Pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se s njim suočimo. Jer, ukoliko smo dovoljno strpljivi, uporni i ustrajni vrijeme će na kraju biti na našoj strani. To je izazov koji nam Saturn postavlja, iskušava našu spremnost da ustrajemo u svojim ciljevima, iskušava našu predanost onome u što vjerujemo, našu posvećenost životnim prioritetima. A ako prođemo na tom ispitu, na kraju nas čeka nagrada pa i Saturn više ne izgleda tako strašno kao što je izgledao na početku našeg putovanja.

Trenutno Saturn se nalazi u znaku Strijelca što na kušnju stavlja one rođene u promjenjivim znakovima zodijaka – osim Strijelca, tu su Blizanci, Djevice i Ribe. Ako ste rođeni u nekom od ovih znakova, ovo je vrijeme da se pokažete i dokažete koliko ste sposobni nositi se sa životnim iskušenjima. Pamtit ćete ovo razdoblje kao teško i naporno, ali i ono u kojem ste ostvarili najveća životna postignuća.

Sljedeće godine kada Saturn uđe u znak Jarca tri godine izazova čekaju one rođene u kardinalnim znakovima – Rakove, Vage, Ovnove i naravno, Jarce.

Vi koji ste rođeni u ovim znakovima vrijeme je da pokažete što sve možete i što možete izdržati. Sretno!

Tekst: KARIN BALOH MARTIĆ

Kontakti: