Vrlo brzo ćete primijetiti kako se vaši dogovori odgađaju, kako krivo razumijete što vam je netko rekao, kako vaša telefonska veza «šteka», kako su iz vašeg kompjutera misteriozno nestali neki fajlovi… E da, za sve vam je to ‘kriv’ retrogradni Merkur

Evo ga za koji dan (točnije u nedjelju 09. travnja) Merkur se kreće unatrag iliti stručno astrološkim jezikom rečeno, počinje njegovo retrogradno kretanje.

Vrlo brzo ćete primijetiti kako se vaši dogovori odgađaju, kako krivo razumijete što vam je netko rekao, kako vaša telefonska veza «šteka», kako su iz vašeg kompjutera misteriozno nestali neki fajlovi… E da, za sve vam je to ‘kriv’ retrogradni Merkur. I prije nego što zaboravim, sve do 03. svibnja ne potpisujte ugovore, ne kupujte i ne prodajte, ne pregovarajte o važnim stvarima – jer sve to ćete moći objesiti mačku o rep. Ili morati još jedanput sve ponoviti kada Merkur ne bude retrogradan.

O da, veseli, okretni, hiroviti, nestašni Merkur opet će uplesti prste u našu svakodnevnu kolotečinu i ometati nas u uobičajenim aktivnostima. Ipak, nemojte se buniti, to mu je i zadatak. Zamislite kako bi izgledao vaš život da je sve monotono i predvidljivo. Retrogradni Merkur je taj koji će u vaš život unijeti dašak svježine.

U «normalnim» okolnostima, on je vladar komunikacije, telefonije, prometa, dopisivanja, sms-iranja i sličnih dinamičnih i zabavnih aktivnosti. Njegova pozicija u vašem horoskopu govorit će o tome kako razmišljate, kako učite, kako komunicirate, jeste li više logičan ili intuitivan tip. Merkur je vrlo razigran i nepredvidiv, a ipak tako lucidan i pronicljiv.

Što li se sve krije iza njegovog dječjeg lica? Puno toga.

Moderna, psihološka astrologija u velikoj se mjeri oslanja na mitologiju, osobito onu grčku. I vjerovali ili ne, puno se mudrosti može izvući iz mitoloških priča koje su jednostavno primjenjive u svakodnevnom životu.

Tako je Merkur prikazan kao mladoliki bog, s krilatom kapom i sandalama, vječno u žurbi kako bi stigao obaviti sve što je stavio u svoj prenatrpani dnevni raspored. Merkur je glasnik bogova. On prenosi važne poruke bogova bogovima, još važnije poruke bogova ljudima, a zamislite, omogućen mu je i nesmetan ulaženje u podzemni svijet (to je ekvivalent našeg pakla) što je ekskluzivno pravo, rijetko kako za olimpske bogove, tako i za smrtnike. Tako da se čini da on baš i nije tako nevažan faktor u grčkom panteonu kako se možda na prvi pogled čini.
Njegova propusnica za sve levele ljudskog i božjeg postojanja govori sama za sebe. Jedan od njegovih zadataka je i biti vodič mrtvim dušama u podzemni svijet. A morate priznati da je to važan i odgovoran zadatak. Koji ne može biti povjeren baš bilo kome.

Očito je da se iza veselog i bezbrižnog Mekurovog lica krije puno toga neizrečenoga.

U vrijeme kada se Merkur kreće direktno, samo ćete to i vidjeti – prpošnost, hitrost, komunikativnost. A onda…

Merkur kreće retrogradno. Vrijeme je za otkrivanje tajni. Dakle, moj je savjet – zastanite malo ove dane kada je Merkur retrogradan. Tko zna kakva ćete skrivena blaga otkriti.