Težnja je čovjeka da se razvija u svakom pogledu. Čovječanstvo je krenulo iz pećine i danas stiglo do puta u svemir

Neki dan po ko zna koji put na teveju ide Terminator. Ma gledam toga Arnolda Schwarzeneggera. Fakat čovjek pravi robot. A onda se sjetim uloge kojom se probio u Hollywoodu. A to je uloga Konana u istoimenom filmu. Od divljaka do robota. Možda će vam biti smiješno, ali meni to ima nekakvog smisla. Težnja je čovjeka da se razvija u svakom pogledu. Čovječanstvo je krenulo iz pećine i danas stiglo do puta u svemir. Puno toga danas za nas obavljaju roboti, neki od nas u sebi imaju ugrađene aparatiće poput pacemakera koji im omogućava život. Znanstvenici rade na mnogo znanstvenih projekata koji će u sljedećim desetljećima promijeniti lice Zemlje i lice čovjeka.

Kažem ja, sve je dobro dok je to u interesu čovjeka. Dok ne zaboravimo da smo jednom bili Konan i da ne postanemo terminator. Jer sjetite se kako je terminator bio poslan na Zemlju da uništi majku onoga koji će u nekoj budućnosti spasiti čovjeka od robota koje je sam stvorio. Paradoksalno, kao i mnoge stvari u ljudskoj povijesti. Čovjek koji je u takvoj budućnosti opet sveden na čovjeka u pećini koji se bori s prirodom (i s robotima u ovom slučaju) za golu egzistenciju. Opet smo na početku.

Nekako me ta cijela priča podsjeća na zodijak.

Krećemo na početku od znaka Ovna, jednostavnog, direktnog, mogli bismo reći i pomalo sirovog i primitivnog. No što vi mislite, bi li netko fin i osjetljiv mogao biti vođa, mogao biti pionir, izboriti se za svoje mjesto pod suncem? Ne bi. Uloga je Ovna u zodijaku da otvori novi ciklus. A to nije jednostavan ni lak zadatak. Morate imati i muda i štošta drugo kako biste se to uopće usudili.

Ovnove putove utabat će drugi znak u zodijaku, znak Bika, konkretan, zemaljski, uporan, nepokolebljiv. Onaj kome je jasno kako se ne može samo letjeti po svijetu u potrazi za avanturama poput Ovna nego je potrebno stvoriti solidnu i sigurnu egzistenciju. Pa što vi mislite, što će mu djeca jesti sutra ako on ne bude dovoljno zaradio? Naravno, i meni i vama je jasno kako se ne može živjeti samo od hrane nego postoje i neke druge stvari. To je zadatak trećeg znaka zodijaka, znaka Blizanaca.

Blizanci su izumili kotač, pismo, trgovinu. Oni su promjenjivi znak koji voli trgovati, dopisivati se, putovati, ponekad i izlevatiti nekoga. Prvi su shvatili koliko vrijedi prava informacija. To dobro znaju i dan danas.

Kako se znakovi zodijaka izmjenjuju nekim ujednačenim ritmom, logično je kako iza Blizanaca dolazi znak koji ima potrebu za ukorjenjivanjem. To je, pogađate, znak Raka. Ovaj znak iznimno cijeni dom, obitelj, domovinu i – mamu, prije svega. Njegova je težnja da stvori miran kutak u kojem će se skupljati njegovi najmiliji.

No to neće biti dovoljno sljedećem znaku, znaku Lava. Jer njemu je potrebna pozornica. Ma lako je biti na pozornici kada imaš nekoga da ti čuva leđa (na primjer znak Raka). No pustimo to sad na stranu. Lav je iznimno kreativan, srčan, upečatljiv, nezaobilazan. Uči nas kako svemu trebamo prilaziti sa srcem jer to je jedini način da spoznamo istinsku bit života.

Kako ne bismo ipak zaboravili na materijalnu realnost, tu je znak Djevice. Skroman i samozatajan, posvećen svom ustaljenom ritmu, svjestan toga da nema reda i discipline, kako bi se naš svijet raspao u tisuću komadića. Možete se s time složiti ili ne, ali istina je. Bez te lekcije (kao i drugih lekcija) ne možete dalje.

Druga polovica zodijaka započinje sa znakom Vage. Ovaj znak je predstavljen predmetom. Ma što to predmet radi u zodijaku koji je po defaultu životinjski krug? Uravnotežuje, pomiruje, procjenjuje, pregovora. Sve ono što mi, blaga (mislim na stoku tj. životinje), ne bismo mogli tek tako. Zato imamo znak Vage kako bi nas naučio pravdi i pravednosti, objektivnosti, nužnoj potrebi nadvladavanju naše animalne prirode želimo li živjeti u uređenom društvu. Jasno?

Jesmo li doista savladali tu lekciju, provjerit ćemo već na sljedećoj našoj stanici – znaku Škorpiona. Ovaj transformativni i žestoki znak suočit će nas sa svim našim ‘demonima´ i pustiti ih da se dobro istutnje. Jer, Škorpionima je jasno pravoj spoznaji prethodi katarza. Ravno do dna i onda natrag gore.

Do znaka Strijelca. Vatra znaku Strijelca daje snažan filozofski pristup životu. Da, lako je sad biti pametan kada smo sišli u podzemlje i izišli na površinu u znaku Škorpiona. Strijelac je smješten visoko u zodijaku i ima dobar pogled na svijet. Stvari vidi u svoj njihovoj širini. Njegova perspektiva je stvarno bogovska. Ponekad i bogovi govore kroz njega. Strijelac nas uči kako svaka stvar koja nam se dogodi u životu ima nekog smisla iako mi to možda na prvi pogled ne vidimo.

Nakon što naučite znanje, jasno je što slijedi – spremni ste osvojiti svijet. Ali ne onako impulsivno i neorganizirano kao što bi to učinio Ovan nego onako kako bi to učinio ‘najviši’ znak u zodijaku – Jarac. E taj je već puno bolje naučio koristiti svoje rogove. U pravo vrijeme, na pravom mjestu. Ne želi svoju energiju trošiti uzalud. Zato su strukture koje gradi gotovo vječne. Ne zaboravite kako iza njih stoje godine planiranja, organiziranja i na kraju, građenja. Zato mu apsolutno nemate zašto zavidjeti na njegovoj poziciji u svijetu. Zaslužio ju je. Pa se sad možemo malo opustiti.

Sa znakom Vodenjaka. Učiniti nešto za općedruštvenu korist. Jer nam je posve jasno što sve možemo postati, što sve ljudsko biće može dostići. Želimo pomoći obespravljenima, svima dati ista prava i mogućnosti, podići revoluciji i uništiti sve staro i dotrajalo. Opće interese stavljamo ispred svojih vlastitih.

Ta tema se nastavlja i u posljednjem znaku zodijaka, znaku ultimativne žrtve. Znate o kome govorim, zar ne? Onima koje možda baš i ne volite. Iz više razloga. No jedino su one spremne se doista prepustiti životu pa što bude. Shvatile su kako su neke stvari ipak veće od nas. Kako je sve povezano. Kako ono što činimo drugima zapravo činimo sebi. Zvuči poznato? Često zaboravljamo i zanemarujemo ono što nas uči znak Riba – samilosti, suosjećanju, istinskoj humanosti, žrtvovanju. To baš i nisu neki popularni pojmovi u modernom društvu. Na našu žalost i sramotu.

Pa da zaključim. Nakon Riba, cijeli ovaj karusel opet kreće ispočetka. Kao Konan i Terminator. I kao jedan moj poznanik posvećen duhovnim traganjima koji traži jednostavnu i običnu ženu. Rekoh mu da je potraži na selu. Začudio se.

Odgovorio mi je: „Pa zar sam toliko tražio, toliko radio na sebi, da bih se opet vratio otkud sam krenuo?“ Da, rekoh ja, samozadovoljno se smješkajući.