Pinca, slatki kruh, pogača ili sirnica neizostavan je dio tradicije uskršnjeg stola

Kako smo odselili, prošle godine sam je prvi put radila ja, inače ju radi nona i njenu pincu je teško nadmašiti. Moram priznati bila sam malo skeptična u krajnji rezultat no da se pohvalim, ispala je izvrsno. Mekana, prozračna i sočna, baš onakva kakva treba biti.

Čitajući mnogo o slatkim dizanim tijestima, ove godine sam odlučila malo izmjeniti recept. Koristila sam malo drukčiju tehniku za dizanje tijesta. Rezultat je pinca mekana kao duša 🙂  Može li bolje ?!

SASTOJCI:

  • 1 kg brašna
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 50 g svinjske masti
  • 40 g sviježeg kvasca
  • 2 čajne žlice soli
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 4 vanilija šećera
  • Korica 2 limuna
  • 150 g šećera
  • 2-3 žlice amaretoa
  • 100 g grožđica

Mlijeko lagano zagrijte te dodajte razmrvljeni kvasac i žlicu šećera, promiješajte i pustite sa strane da se diže.

U veću zdjelu prosijte brašno te mu dodajte preostale suhe sastojke i naribajte koricu limuna.

U Amaretu namočite grožđice.

Rastopite mast i maslac pa dodajte u zdjelu mlijeko sa kvascem.

Umijesite sve sastojke zajedno dok ne dobijete kompaktnu smjesu, zatim dodajte amareto s grožđicama te mijesite još nekoliko minuta. Ako nemate mikser odradit ćete odličan kardio. 😉

Tijesto oblikujte u kuglu te ga ostavite u kalupu  na toplom da se diže 2 sata.

Pokrijte ga prozirnom folijom kako se ne bi osušilo.

Nakon dva sata tijesto lagano premijesite te ponovno oblikujte, premažite jajem i ostavite da se diže još sat i pol. Zatim ga još jednom premažite jajem te stavite u pećnicu (180´C ) na 30-40 min. Kada je pinca dobila zlatno žutu boju nakon 30ak minuta drveni štapić ili nož zabodite u najdeblji dio tijesta.  Ako štapić / nož izađe suh – pinca je gotova.

Dobar vam tek i sretan Uskrs 🙂