Molim te, zavoli se još danas

Očistila si kuću. Oprala prozore. Oribala kupatilo. Opeglala sav veš. Sve je mirisno i čisto. I kuća i djeca… I ručak je na stolu, sve ono što oni vole. Sve je baš onako kako i treba biti. A ti? Kako si mi ti?

Pogledaj se u ogledalo. Kad si zadnji put očistila svoju dušu i tijelo? Kad si pospremila svoju glavu od brige za druge? Kada si zadnji puta sebi ugodila? Kada si zadnji puta predahnula? Ne ideš niti kod doktora dok te zaista nešto baš ozbiljno ne zaboli. Hej, do kada misliš tako? Dok se ne raspadneš. Dok se ne daj Bože ne razboliš. Zar zaista sve mora biti baš tako?

Dobro me poslušaj sada! Ti jednostavno trebaš u svakom danu pronaći vrijeme za sebe. Ti zaista trebaš u svemu tome pronaći način da sebe staviš na prvo mjesto zbog sebe! Sad si se šokirala? Misliš, kako ću to? To zvuči bahato! Ne, ne! Stavi sebe na prvo mjesto, ženo! Ovo nije floskula niti je bahato. Ovo ti je potrebno. Zašto?

Pa zato što nisi u potpunosti zadovoljna niti sretna. Umorna si. Izgubila si sebe u svakodnevici. I sama vidiš da dalje ne ide. Iščezavaš i nestaješ. A ja ti želim samo dobro.

Jer dok si ti dobro i djeca su ti dobro. Dok si ti sretna i zadovoljna i tvoji su isto. Dok je tvoja duša zdrava, svi su oko tebe zdravi. Dok se voliš, svi te drugi vole. Dok sebe cijeniš, drugi će te cijeniti još i više, znaš?

Zato, već od danas kreni, kreni Prvo zavoli sebe jer od tu sve kreće. Sve ostalo ćeš stići: i kuću, i ručak, i djecu i muža i veš i posao i sve… Ne brini se. Samo pomalo.

Kuća će biti prljava i sutra, veša će biti svaki dan, zadaće i kuhanja ručka, trke za vremenom ti neće nedostajati, ali hoće li biti tebe? Saberi se dok još možeš, dok si zdrava i snažna. Molim te, zavoli se još danas.

Sve što ti govorim ne mislim, već znam. Ja sam se sabrala u bolnici dok sam ležala u krevetu i čekala nalaze. Obično se na istom mjestu i u istoj poziciji saberu sve žene. Nemoj biti jedna od nas. Zato me poslušaj… Zavoli se već danas.

Zagrljaj ti šaljem. Tvoja Ivana.

Autor teksta: Ivana Grabar