So, Hello october!

Rujan. Moj mjesec. Volim ta prohladna, maglovita jutra, mraz, šuškanje lišća pod nogama i tek pokoju sunčevu zraku.

Jesen je tako sjetna, božanstvena….i tako rođendanska. Mjesec uvijek neodlučnih, dobroćudnih vaga..

Vruća kava i dekica počinju biti  “mast hev” jutarnji rekviziti .

Salate, hladne juhe, ribice i sva ta “ljetna” hrana lagano padaju u zaborav, a na scenu stupaju tople, kremaste juhe , variva, tikve, gljive i sve ono divno što nam jesen donosi… Umalo zaboravih spomenuti “zlatno mlijeko” koje mi je omiljeni napitak u jesen i zimu. Miris kurkume i slatkoća meda vruće mlijeko pretvaraju u pravi čarobni napitak…

U Rumunjskoj sam već drugu jesen za redom i uz mnoge ostale namirnice užasno mi fali buča, ona je doma bila najčešća rujanska namirnica. Tako je volim. Kroz priču mi je palo na pamet kako bih buču u nekim recptima mogla zamijeniti batatom koji je škrobast i kao takav savršen za izradu njoka koji su bili na listi želja.

Njoki su bili saa-vv-rr-šee-niii!  😉 Napravila sam ih puno i par porcija spremila u zamrzivač. Nikad ne znaš kad te poslje ponoći može uhvatit glad?! 😉  U mom slučaju-češće nego rijeđe…

Skuhati batat djelovalo mi je pomalo dosadnjikavo no ispeći ga sa maslinovim uljem i začinskim biljem zvuči odlično

Sure vam cline? Bilo bi super kad bih vam putem ekrana mogla prenijeti mirise i okuse – ovo bi već danas spremali za večeru, sigurna sam. (Ako me čita neki kompjuterski genije, evo mu ideje za poslovnu inovaciju).

Recept je u nastavku a vi mi obavezno javite dojmove !

SASTOJCI:

  • 3 BATATA
  • Maslinovo ulje
  • Origano
  • 700 g brašna
  • 2 jaja
  • Sol
  • Papar
  • Maslac
  • Kadulja

PRIPREMA:

  • Batat dobro operite, začinite soli ,paprom, sviježim origanom i maslinovim uljem te stavite u pećnicu na 190 stupnjeva, 30-tak min.
  • Kada je gotov, zarežite ga i dodatno začinite maslacem. Ostavite da se ohladi te mu očistite koru. Vilicom ga zgnječite u pire, dodajte jaja, prstohvat soli i sviježe mljevenog papra te brašno po potrebi. Ovisi o težini batata. Tijesto mora biti mekano kako njoki ne bi bili žilavi.
  • Kada umijesite, tijesto rasporedite na nekoliko istih komada te ga mijesite u  “zmije” . Zatim režite njoke te svakog utisnite vilicom.
  • Kuhaju se nekoliko minuta dok  ne isplivaju na površinu.
  • U tavi rastopite maslac te dodajte u njega listiće kadulje , pržite ih dok se ne pretvore u čips. U to dodajte njoke. Možete ih ukrasiti s nekoliko listića sira.

Dobar tek želi vam GOURMET PLAYGROUND!

Naziv: GOURMET PLAYGROUND   /   Autori: KATARINA & VITO VRENC 

Moje ime je Katarina a njegovo Vito. Obožavamo kuhati, jesti, fotkati, pjevušiti i puno pričati. Kad malo bolje razmislim uz hranu provodimo većinu svog vremena. ❤
Naš mali ˝Gourmet Playground “ pun je inspiracije, zabave, smijeha i divnih okusa.  Najčešće biramo svježe i sezonske namirnice od kojih spravljamo raznovrsna jela. Naša mašta nema granica ! 🙂 Inspiraciju nalazimo svuda, počevši od špajza, frižidera ,starih kuharica, kuharskih TV programa u tuđim kuhinjama i na putovanjima. Kuhamo, jedemo, zabavljamo se i putujemo, za početak do najbližeg placa!