Oldies but goldies

Ima nešto čarobno u starim stvarima, glazbi, robi iz nonine mladosti,starim autima, filmovima, knjigama, receptima… Ovo je jedan takav recept!

Stari recept sa starim kruhom

Prije se ništa nije bacalo. Žene, domaćice, kuharice bile su toliko maštovite da su iz ničega stvorile nešto fantastično i velika većina tih recepata danas se smatraju specijalitetima.

Od starog kruha zaista možete napraviti raznovrsna slana ili slatka jela. Ako ste potpuno bez mašte – napravite krušne mrvice.Nema potrebe za bacanjem …

Njoki od starog kruha mogu biti prilog razno raznim umacima i u njih same možete dodati što god vam padne na pamet. Pustite mašti na volju!

Da budem u potpunosti iskrena ove sam imala u zamrzivaču. Uvijek kad nam ostane puno kruha, nakon nekih proslava gdje “precijenimo situaciju”, napravimo ove njoke i nekolicinu zamrznemo.

Super stvar za one dane kad ti se neda previše boraviti u kuhinji, a ručak ti je praktički gotov.

Obožavam ih uz domaću salsu … Recept je vrlo jednostavan. Također za sve moje čitateljice ili čitaoce koji su vegani, sastojke poput jaja ili pancete vrlo lako možete zamijeniti.

Primjerice jaja – chia-sjemenkama, a pancetu u ovom receptu – tostiranim indijskim oraščićima. Isprobano i odlično funkcionira!

RECEPT ZA NJOKE:

SASTOJCI: (sastojke količinski dodajete ovisno o količini kruha, bitno je da smjesa bude homogena i da od nje možete oblikovati kugle tj.njoke)

  • Stari kruh (4 pinke)
  • Mlijeko ( 1 šalica)
  • Panceta ( 150 g)
  • Peršin (1 vezica)
  • Kapula (4 veće kapule)
  • Jaja (2-3 jaja)
  • Sol
  • Papar

POSTUPAK:

  • Kruh narežite na  kockice i stavite u posudu.
  • Pancetu narežite na manje komadiće, popržite je i ostavite sa strane.
  • Izdinstajte kapulu do zlatno-žute boje dok u potpunosti ne omekša.
  • Potom zagrijte mlijeko,mora biti vruće te ga prelijte preko kruha, pokrijte posudu platnenom krpom i ostavite 5.min.
  • Zatim dodajte preostale sastojke; jaja, kapulu, pancetu, nasjeckani peršin, sol i papar.
  • Sve zajedno umijesite te oblikujte kugle.
  • Lagano ih pospite brašnom kako se ne bi ljepile
  • Kuhajte ih u velikom loncu  u zasoljenoj vodi otprilike 5 min

SALSA:

SASTOJCI:

  • Kapula (2 komada)
  • Mrkva ( 1 komad)
  • Češnjak ( 2 česna)
  • Pomidori ( 5-6 komada*većih i zrelih) – ako nemate pomidora možete raditi i  sa pelatima
  • Kava ( 1 dcl)
  • Crno vino (1 dcl)
  • Kokosov šećer ( 1 žlica)
  • Sol
  • Papar
  • Peršin *jedna vezica
  • Bosiljak
  • Origano
  • Kokosovo ulje

 

POSTUPAK:

Povrće narežite na veće komade zatim ga popržite na žlici kokosovog ulja. Kada kapula malo pozlatni dodajte pomidore, peršin, kavu , vino, šećer sol i papar. Na laganoj vatri kuhajte cca 20ak minuta. Zatim ispasirajte i dodatno začinite origanom i bosiljkom.

Dobar tek želi Vam Gourmet playground! 

GOURMET PLAYGROUND  /  Autor: Katarina Vrenc & Vito

https://web.facebook.com/Gourmet-playground-211429249208661/?fref=ts