Jess I am!

Zaista obožavam dobar sendvič, moja bolja polovica i naš maleni također. I susjedi rado pokucaju na vrata kada nanjuše dobar griz. 😉

senvič

Prije svakog puta volim pojesti tost s mozzarellom i sviježim bosiljkom, ako ne doma onda na aerodromu – što nije uvijek najbolja odluka.  🙂  A u povratku nikada ne prođemo Italiju bez panina s mortadelom. To je tradicija, prenesena s koljena na koljeno… 🙂

Uff , kako ga volim! Ima nešto u tim klasicima od dva , tri sastojka. Isto kao što ima i u sendvič bombama od 10 sastojaka, a danas ću pisati o jednom takvom.. Životna želja mi je proputovati svijet i jesti  lokalnu hranu u svakoj regiji, gradu, selu, kvartu koje bih posjetila. Ne bih se ni sekunde pobunila kada bi to bili samo sendviči.

Pustolovina ˝365 dana sendvič svijeta˝.. . Tko zna, biti ćete obaviješteni na vrijeme. 🙂

Pomalo me ljuti što kod nas u većini gradova, izuzev Zagreba koji je akšli metropola, nema dobrog street  fooda. Nema ga uopće kao ni puno toga, pa je možda bolje da preskočim tu temu.

Koji je vaš omiljeni fast food?

Prijeđimo na vedrije teme…

Dobar sendvič je baš ono što možeš pojesti u bilo koje doba dana ili noći. Zar ne? Za količinu strasti i zadovoljstva  kada u 2  ujutro jedeš novoizmišljeni sendvič koji kapa po tebi, a ti ispuštaš neartikulirane zvukove i mljackaš, a vjerojatno i izgledaš kao piggy, ne postoji mjerna jedinica. Slažete li se?

Recept slijedi u nastavku … 

SASTOJCI:

  • 1 baguette
  • Confit purećeg zabatka (recept slijedi u nastavku)
  • Cherry rajčice
  • Mladi luk
  • Kupus
  • Dijon senf
  • Umak (recept slijedi u nastavku)
  • Peršin

PUREĆI CONFIT / sastojci:

  • 600g purećeg zabatka
  • 0,4 l maslinovog ulja
  • 150 dkg maslaca
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
  • češnjak
  • piva (Paulaner, nefiltrirana) 3dcl

POSTUPAK:

Meso prethodno začinite soli i paprom te marinirajte u 3 dcl pive i nekoliko zrna češnjaka.  Ostavite ga u marinadi 2-3 sata.

Maslac stavite da uzavre, pokupite s njega sirutku, a ostatkom ćete preliti puretinu. Dodajte  grančicu ružmarina, papar u zrnu i glavicu češnjaka razrezanu na pola. Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva i pecite meso otprilike 2 sata. Kada ga izvadite iz pećnice, meso prebacite na tavu te ga zapržite otprilike 2 minute sa svake strane. Meso mora biti mekano i sočno toliko da se raspada.

UMAK:

  • Grčki jogurt (150g)
  • majoneza (2 jušne žlice)
  • sviježi peršin i bosiljak (par grančica peršina i nekoliko listova bosiljka sitno nasjeckajte)
  • Jack Daniels (1 jušna žlica)
  • maslinovo ulje (2 jušne žlice)
  • Indijski oraščići i kikiriki (Pola šake, sitno nasjeckani)
  • Češnjak (1 zrno sitno nasjeckan)
  • Mladi luk (2 komada, sitno nasjeckan)
  • limunov sok (1 jušna žlica)
  • senf (1 čajna žlica)
  • himalajska sol (prstohvat)
  • papar

Sve sastojke zajedno izmješajte. Baguette zagrijte u pećnici, prepolovite, jednu stranu lagano namažite senfom te ga napunite mesom, kupus salatom, cherry rajčicama i mladim lukom. Na kraju dodajte umak i pokoji list peršina. Uživajte i ne štedite se 😉

Autor: KATARINA VRENC 

Kontakt: GOURMET PLAYGROUND