Reggae- vege burger

Odlično i  bez grižnje savjesti…To volimo!

Vito ne preferira jesti meso pa svako toliko osmislimo neki novi vege recept. Lagan je i zasitan u isto vrijeme. Zaista  mislim da može parirati i najboljem mesnom burgeru. Moram priznati da je ovo prvi vege burger koji sam jela i nanovo se oduševila veganskom kuhinjom.

Ovaj put nisam radila klasičan kruh od brašna i kvasca već od zobenih pahuljica. Ako vam se ta ideja ne sviđa ili preferirate mekane kruščiće napravite ih po svom guštu.  Obavezno isprobajte burgere i javite mi svoja iskustva!

RECEPT :

  • KRUH: (1 komad)*
  • Špinat: (1 šalica)
  • Zobene pahuljice (1 šalica)
  • Svježi bosiljak
  • Menta
  • Chia sjemenke ( 1 žlica)
  • Sjemenke mix ( 2 žlice)
  • Prašak za pecivo ( 1 žličica)
  • Voda
  • Sol

Zobene pahuljice izmiksajte dok ne dobijete brašnastu strukturu.U to brašno dodajte prstohvat soli,prašak za pecivo, prethodno namočenu chiu i mix sjemenki. Zatim izmiksajte špinat koji ćete začiniti sa svježim bosiljkom i mentom do kašaste strukture. Sve zajedno umojesite te dodajte vode po potrebi. Smjesa mora biti kompaktna da možete oblikovati kruščić.

Pecite ga na 190′ 20 min do pola sata!

PLJESKAVICA OD CIKLE: (1 komad)

  • 1 manja cikla
  • Svježi peršin (1 žlica)
  • Nasjeckana kapula ( 1 žlica)
  • Češnjak (1 česan)
  • Chia (1 žlica)
  • Grubo nasjeckani orasi (1 žlica)
  • 3 žlice brašna od zobenih pahuljica
  • Sol
  • Papar

Ciklu usitnite u multipraktiku. Zatim u nju dodajte kapulu, sitno nasjeckani češnjak, peršin, žlicu chia sjemenki te brašno i orahe. Orasi odlično pašu uz ciklu i daju “pljeskavici” teksturu. Začinite soli i paprom. Oblikujte “pljeskavicu ” i pecite je u pekaču obloženom papirom za pečenje na 190′ 20ak minuta. Zatim je izgrilajte kratko sa svake strane na grill tavi premazanoj kokosovim ili konopljinim uljem.Također možete ih pripremiti i dan prije!

UMAK:

  • Biljni jogurt (ja sam koristila Alpro natural 120 ml)
  • Mladi luk (1 komad)
  • Vlasac
  • Wasabi pasta ( 1 žličica)
  • Limunov sok ( 1 žlica)
  • Kiseli krastavci ( 2-3 manja komada)
  • Whiskey  ili konjak (1 žličica)
  • Maslinovo ulje (1 žlica)
  • Sol
  • Papar

Sitno nasjeckajte mladi luk, vlasac i kisele krastavce te ih pomiješajte s jogurtom, zatim dodajte wasabi, limunov sok, whiskey i ulje. Posolite i popaprite po želji.

Umak bi trebao biti osvježavajuć i  lagano ljut.

BURGER:

Kruščić prerežite na pola te ga pogrilajte zajedno sa “pljeskavicom”. Na doljnju polovicu namažite žlicu umaka te na nju položite “pljeskavicu”. Zatim dimljeni toffu, pomidor, matovilac te klice crvene kapule. (Meni najdraže)

Naravno namirnice mijenjajte po želji i vlastitom ukusu! Uz burger sam poslužila pečeni batat na maslinovom ulju sa mediteranskim začinskim biljem i chillyem.  Odlično prija uz umak pa ga dodatno poslužite!

P.S. Burger &  čaša tamnog piva prijatelja dva! 😉

Živili i dobar tek!

Autor: KATARINA VRENC 

Kontakt: GOURMET PLAYGROUND