Kruha i igara

Malo posla za puno užitka.  Ovo je još jedan recept iz nonine kuharice. Pravi klasik!

Kako sam se nedavno vratila doma, nažalost samo na kratko, najčešće jedem ili pak kuham jela po staroj recepturi. Tako je i ovaj kruh postao nezaobilazan dio našeg stola. O blagdanskom pretjerivanju u iću i piću ne moramo puno reći. Bili, vidjeli, doživjeli.

Život ide dalje, Nova godina, nove odluke i nova obećanja su tu pa makar i ona lažna koja uključuju 10 kg manje do ljeta.

Domaći kruh je nešto gušće teksture i puno je teži od kupljenog kruha. Od samo nekoliko sastojka i malo dobre volje ovakak kruhić može biti i vaših ruku dijelo.. Usta će im biti zahvalna 🙂

Pa krenimo na recept!

SASTOJCI:

  • 1 kg bijelog glatkog brašna
  • Sviježi kvasac (7dkg)
  • Žlica soli
  • Žličica meda/šećera
  • Žlica svinjske ili kokosove masti
  • Korica polovice jednog limuna
  • Voda ( 1/5 l)
  • Mlijeko (1/5 l)

POSTUPAK:

U mlijeku razmutiti kvasac sa žlicom meda ili šećera i malo brašna. U brašnu napraviti rupicu te dodati sol, naribanu koricu polovice limuna te uliti kvasac. Pričekati 15ak minuta da se kvasac digne. Tada istopite mast u koju dodate mlijeko i vodu. Ne smije se pregrijati. Neka ostane jače mlako. Dodajte tekućinu u brašno te umijesite glatko tijesto. Odložiti na toplo mjesto i pokriti čistom krpom.

Nakon otprilike 45 min do 1 h kada se tijesto diglo, premijesiti. Oblikovati 4 štruce, nakon što ste lim premazali maslacem, posložiti ih u lim te ih ostaviti 30 minuta da se tijesto još jednom digne.

Kruh peći na 210°C otprilike 60 min.

Uživajte 🙂

Autor: KATARINA VRENC   GOURMET PLAYGROUND