Jeste i znali da su hrtovi najbrži psi na svijetu i ujedno najugroženija vrsta? Zbog svoje brzine i gracioznosti koriste se za utrke pasa. Te iste utrke s hrtovima su vrlo unosan posao jer ih prate kladionice. Vani su ove utrke i klađenja na pse vrlo popularni. Međutim, kada pas “odradi” svoju karijeru ili se ozlijedi, slijedi mu okrutna smrt. A kako je Gala našla svoju ljubav i stigla u Rijeku, otkrijte u Pink Parlaonici…

sanja tumara gala pink parlaonica 2022  4

Rijeka – Gošća u Pink Parlaonici by Ivana Grabar protekli je tjedan bila Sanja Tumara i njena četveronožna prijateljica Gala. Sanju mnogobrojni znaju iz novinarskog svijeta, medijskog đira, komunikacije i PR-a. Međutim, Sanja nije bila gošća emisije zbog svoje iznimne i bogate karijere, nego zbog svoje četveronožne prijateljice Gale koja je iz temelja promijenila Sanjin život.

Naime, hrtovi su najbrži psi na svijetu i ujedno najugroženija vrsta. Mnogi ljudi ne znaju za njihove pretužne priče. Sanja je Galu udomila čak iz Kine i time je spasila od sigurne i okrutne smrti.

Zbog svoje brzine i gracioznosti hrtovi se koriste za utrke pasa. Te iste utrke s hrtovima su vrlo unosan posao jer ih prate kladionice. Vani su ove utrke i klađenja na pse vrlo popularni. Međutim, kada pas “odradi” svoju karijeru ili se ne daj Bože ozlijedi, slijedi mu smrt.

Izvan utrka na velikim stadionima i velikih cifri koje se vrte oko njih, ovi psi žive u minijaturnim betonskim sobicama, a van se izvode samo za treninge i ono zbog čega ih isti ovi uzgajivači drže – za luđačke utrke i klađenja. Treninzi se rade također vrlo okrutno i brutalno, psi se vežu za motor koji ih tjera da trče i postignu čim veću brzinu.

2018-te godine zatvarao se najveći Azijski stadion za hrtove i 532 hrta je trebalo biti ubijeno ili ih je nekako trebalo udomiti. Tu su uskočili brojni volonteri iz cijelog svijeta, isto tako i hrvatska Udruga za udomljavanje hrtova Honey preko kojih je naša Sanja saznala za ovu tragičnu priču i odlučila se na posvojenje hrta iz Kine. I tako je Gala došla u Rijeku, pronašla je svoju Sanju i napokon našla ljubav koju i zaslužuje.

sanja tumara gala pink parlaonica 2022  1

Gala je skoro pet godina provela u najvećem Azijskom stadionu za hrtove, a posljednje četiri živi sa Sanjom. Njih dvije oduševljavaju mnogobrojne pratitelje na društvenim mrežama svojim šetnjama u prirodi, slikama, pričicama i objavama. Međutim, kada je Gala stigla u Rijeku, to i nije bilo baš tako.

Dugogodišnje zlostavljanje ovog psa ostavilo je duboki trag kojeg je jedino mogla iscijeliti ljubav.

1. veljače je dan Galgo-a, dan kada završava sezona lova u Španjolskoj i na žalost nakon toga će kažu preko 50 tisuća Galgo-a biti ubijeno jer nisu zadovoljili, nisu bili dovoljno dobri lovci, ne trebaju im više… A ono što je posebno užasno je to što njihova tradicija kaže da što su psi ubijeni mučenjem i na užasne načine da će onda iduća sezona lova biti puno bolja. Tamo psi žive u strahotama i volonteri ih spašavaju. Gala kada je došla je bila jako traumatizirana, nije hodala po stepenicama – nosili smo je, imala je drugačiju dlaku kao krzno, na butinama joj je falilo dlake, nije znala što je trava… U principu ništa nije znala, sve je trebala naučiti. Kada je došla kod mene samo je stajala i gledala u zid, kao što je i u tom boxu stajala… rekla nam je Sanja Tumara uvodeći nas u priču koja ostavlja bez daha.

Gala je danas sretna i ispunjena pasica, voljena i ono što je nevjerojatno – napokon pokazuje emocije. A u tijeku emisije imala je i ona što što za ispričati.

Predivna i emotivna priča o ljubavi čovjeka i psa u kojoj su obje strane pronašle ono što su dugo tražile: Ljubav.

Pogledajte emisiju.

Sve emisije PINK PARLAONICA by Ivana Grabar možete pogledati OVDJE.