Znate tko nam je bio u gostima?? Mali Jurica! ♥ Jure je Blažićev sin iz prvog (i jedinog) braka

Trebao je ovo biti jedan sasvim običan vikend, kad ono… Znate tko nam je bio u gostima?? Mali Jurica! ♥ Jure vam je Blažićev sin iz prvog (i jedinog) braka. Znam, znaaaam, Blaž ima djecu, a ja ne, toliko o pravdi… Inicijalno je bilo zamišljeno da i ja imam djecu, samo jedan okot i bok, navodno je to dobro za curice… Onda je mama išla studirati o bulldoškim trudnoćama, pročitala negdje podatak o postotku smrtnosti kujica pri okotu i tu je negdje moja reproduktivna karijera neslavno završila i prije no je otpočela. Kako se mama za sve važne stvari koje se tiču djece i pasa pomno i štreberski priprema, tako je, zlu ne trebalo, sastavila i jedan kratki upitnikić za sve buduće vlasnike mojih potencijalnih beba (slobodno ga upotrijebite ukoliko i sami imate uzgajačkih ambicija). Ukoliko, nakon što ovo pročitate, pomislite da je mama luda, imate u knjizi Bez dlake na jeziku autorice Rujane Jeger još jedan upitnik (na nekih 15ak stranica) pa, ukoliko ta dva upitnika usporedite, vidjet ćete da je ovo tek ono najosnovnije što MORATE znati o osobi koja će postati novi vlasnik dlakave kuglice koju je vaša kujica u trudu i muci donijela na svijet vama na brigu (jer mi bulldožice nismo baš neke majke za primjer. Bar tako kažu, ne bih znala.)

Inače, ovo je upitnik za uzgajivače engleskih bulldoga, slobodno ga možete prilagoditi svojoj pasmini i kroz ovih nekoliko jednostavnih pitanja saznati postoje li uopće realni kandidati za vlasnike ove naše, kako čitam po internetu, sve popularnije pasmine. Pa krenimo…

 • Kako ste čuli za našu (potencijalnu) uzgajivačnicu? Ne zato jer želimo znati koliku posjećenost ima naša (potencijalna) internet ili Facebook stranica, već, ukoliko vas je preporučio netko kog poznajemo, možemo od te osobe saznati o vama i one relevantne informacije koje nam na intervjuu niste spremni reći.
 • Ukoliko trenutno imate ili ste prije imali engleskog bulldoga, gdje ste ga nabavili? To je odgovor koji će nam puno toga reći o vama, pri tom je važno da budete iskreni (jer ćemo vas ionako dodatno provjeriti) i obrazložite vašu tadašnju odluku. Odgovori tipa puppy mill neće se penalizirati ukoliko to znači da ste naučili lekciju.
 • Koje ste knjige (ako ste uopće koju) pročitali o pasmini? Nemojte tu ni pokušati folirati, mama ih je pročitala S V E izdane na engleskom govornom području. To će joj biti pokazatelj da vaša odluka nije tek hir, a i odgovor nosi 2 boda (ovaj ekstra bod dobivate zato jer se ne libite čitanja, što je samo po sebi lijepo i zaslužuje nagradu).
 • Koja su vaša očekivanja od bulldoga? Opišite u što više detalja. Pri tom želimo zaključiti hoće li se bulldog uopće uklopiti u vaš način života. Ukoliko ste, primjerice, aktivni ili rekreativni jogger, neće.
 • Preferirate li mužjaka ili ženku? Jeste li voljni uzeti štene suprotnog spola od preferiranog? Ukoliko ne, što je presudno za takvo vaše uvjerenje? Fleksibilnim odgovorom na ovo pitanje omogućujete uzgajivaču da odabere karakterom najprikladnije štene u leglu za vašu obitelj, neovisno o spolu.
 • Biste li bili voljni prihvatiti starije štene ili odraslog bulldoga? Ukoliko procjenimo da štene nije za vas, ali niste ni sasvim za otpis.
 • Podaci o vašoj obitelji- imate li partnera? Djecu? Njihova dob? Želimo znati da su svi u obitelji suglasni i raduju se prinovi. Želimo znati i da su vaša djeca dovoljno odrasla da im možete objasniti kako će se ophoditi sa štencem.
 • Pati li netko od vaših ukućana od alergija? Ukoliko da, kojih i kako se manifestiraju? Pokušavamo prevenirati da, kad vam naše štene pojede sav namještaj, ne zaključite da vam je „dijete alergično na pseću dlaku“.
 • Tko će biti odgovoran za njegu i trening vašeg ljubimca? Koliko god vaša djeca bila odgovorna, štene ne može biti njihova briga.
 • Biste li svoju obitelj opisali kao obitelj koja više voli boraviti u prirodi ili „kaučare“? Tu provjeravamo još jednom jeste li svjesni kakvu pasminu uzimate.
 • Jeste li već imali psa ili nekog drugog kućnog ljubimca (mačku, pticu, ribice…)? Koju pasminu? Koliko je doživio i kako je umro? Jer mama ima traumu od čovjeka iz parka (od svojih 30ak godina) koji se hvalio kako je u životu imao do sad 20ak pasa. Ne istovremeno!
 • Jeste li već pronašli veterinara kog ćete posjećivati ili već imate svog veterinara od povjerenja? Ukoliko da, možete li nam dati ime, adresu i telefonski broj? Jer smo mi bulldozi. Eto zašto.
 • Živite li u kući ili stanu? Na selu ili u gradu? U vlastitoj nekretnini ili u najmu? Ima li još pasa u vašem kućanstvu? (ukoliko da, navedite detalje- spol, dob, pasminu…) Koliko vam je dvorište i kako je ograđeno? Molim opišite ogradu, uključujući i njezinu visinu. Bulldozi mogu lijepo i bezbrižno provesti cijeli životni vijek u gradskom stanu, no bilo bi lijepo da imate komadić dvorišta. Sigurno ograđen, dakako.
 • Imate li bazen? VAŽNO!!! Ukoliko ne znate zašto vas ovo pitamo, dalje se ne morate ni truditi odgovarati. Bulldozi su loši plivači (kao Blaž) ili, vrlo često, neplivači (kao ja).
 • U kojim će prostorijama u stanu vaš bulldog smjeti boraviti? Kako ga planirate držati podalje od onih prostorija u koje ne želite da zalazi? I zašto imate prostorije u kojima ne želite boraviti s vašim bulldogom? (Ha? ZAŠTO???)
 • Kako planirate trenirati svoje štene na vršenje nužde? (i mi ga već planiramo trenirati, al vi to ne trebate znati) Želimo vas navesti na razmišljanje, da ne kažem- odustajanje od kupnje ukoliko niste spremni na sve ono što vas čeka. Štene iziskuje trud i vrijeme.
 • Koliko sati dnevno će vaš ljubimac provoditi sam? Imate li neko sigurno mjesto na kojem ga planirate ostavljati dok vas nema? Box? (razlozi za i protiv) Gdje će vaš pas spavati? (to ni u kom slučaju neće biti garaža ili podrum, dakako)
 • Imate li klima uređaj u kući i automobilu? (eliminacijsko pitanje, slično kao i vidi: bazen)
 • Hoćete li moći posvetiti dovoljno vremena treningu i socijalizaciji vašeg ljubimca? To je nešto što vam garantira sretan zajednički suživot u starijoj dobi.
 • Znate li gdje možete odvesti vaše štene u „školicu“, bilo onu na kojoj trenira za izložbe, bilo onu koja ga uči pristojnom ponašanju u svakodnevnom životu? Ne zazirite od vašeg eventualnog neznanja, vaš uzgajivač mora imati odgovor i sugestiju i na takva pitanja.
 • Zašto je baš engleski bulldog prava pasmina za vas? Tu sad još razgovaramo o svim negativnim aspektima pasmine i, ako vas ni to ne razuvjeri od kupovine, e, onda… k vrapcu…

Ovaj kratki upitnik tata je pročitao prvi. Zaključio je da na vascijelom svijetu ne postoje dva kandidata koja bi zadovoljila mamine kriterije. I da bi moje potencijalno leglo značilo da će svi štenci zauvijek kod nas i ostati (jer je jedan od dva podobna kandidata- mama). Tako je moja reproduktivna karijera, skupa s maminom zamisli o uzgajivačnici, neslavno propala.

Al, eto, bar Blažićevu djecu imamo… Nu, vidite kako nam je Jure zgodan: ♥

Teta Berta

 • Tekst: BARBARA UDOVIČIĆ PAPEŠ
 • Fotografije: Privatan album