Prijatelji su bili oduševljeni! Ovaj recept mi je zasigurno jedan od najdražih hladnih predjela….

SASTOJCI:

  • 1 Paket grizina
  • 70 g maslaca
  • 400 g ricotte
  • 100 g sviježeg sira
  • Grčki jogurt  (150g)
  • Pinjole (2 pune jušne žlice)
  • 10 pečenih crvenih roga paprika
  • Vezica peršina
  • Sviježa menta
  • Agar agar
  • Sol
  • Papar

Roga paprike posolite, nauljite i pecite na 180° C dok ne omekšaju. Kada se ohlade odstranite kožu i sjemenke. Također, možete koristiti i kupljenu verziju već očišćenih pečenih paprika.

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Grizine izblendajte zatim im dodajte maslac te blendajte dok ne dobijete jednoličnu smijesu.

Prstima je rašrite po kalupu i ostavite u frižideru da se stisne.

Polovicu paprika izblendajte. Ricottu, grčki jogurt i paprike miksajte dok ne dobijete svijetlo crvenu kremu. Dodajte joj nasjeckane pinjole, sitno nasjeckani peršin i nekoliko listića sviježe mente. Solite  i paprite po želji.

U 1-2 dcl vode umiješajte čajnu žlicu agar agara (možete koristiti i želatinu) i kuhajte  5-7 minuta. Ostavite agar agara za glaziranje preostalih paprika (2 žlice), a drugo  dodajte kremi. Dobro izmješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Na podlogu od grizina  u tankom sloju namažite svježi sir, zatim dodajte kremu. Cheesecake ostavite u frižideru dok se ne stisne. Tortu ukrasite preostalim paprikama te ih kistom premažite preostalim agar agarom i vratite u frižider.

Ova sexy torta može biti predjelo, prilog ili glavno jelo kada u kasne večernje sate zavirite u frižider.

Dobar vam tek!

  • Recept pripremila: KATARINA VRENC
  • Fotografije: KATARINA VRENC
  • Kontakt: GOURMET PLAYGROUND