Lijep pozdrav Ivana! Odmah na početku se ispričavam što se javljam u ovo doba. Voljela bi da nađeš vremena i odgovoriš na moje poruke, ujedno m i pomogneš. – stigao je inbox debelo iza pola noći. Kako sam radila nešto i bila na laptopu, vidjela sam poruku i iskreno, zabrinula me.

Odgovorila sam joj:

–    Večer! Budna sam. Taman pred spavanje skočila pogledati što ima na fb. Reci, što te muči?
–    Znam da ti nije posao da rješavaš tuđe ljubavne probleme, ali iskreno smatram da si ti jedina koja mi u ovom trenutku možeš pomoći. Naime, već duže vrijeme se viđam s jednim dečkom i intuicija, 6. žensko čulo, mi je govorilo od samog početka, da dečko laže i mulja, no usprkos tome, nastavila sam se viđati s njim, da bi se prije koji tjedan pojavila slika na FB gdje je on s jednom curom, onako, vrlo prisan. Kao da su par. Naravno da sam odmah tražila pojašnjenje te slike. Van sebe sam bila! Rekla sam mu da ne pristajem na prljavu igru, nakon čega me on uvjeravao da to nije bio spoj, da su samo izašli na kavu zbog posla i da nije bilo ničega zbog čega bi imala razloga za brigu, te kako me ne bi volio izgubiti.

Čudno mi je bilo sve to! Znaš ono kada ti nešto smrdi?! I ja naivna izvana, a unutar sebe gotovo sigurna kako me laže, u borbi između glasa razuma i slabosti prema njemu, ipak padnem na njegov šarm, posustanem pred njim i nastavimo se viđati.

Da, znala sam da nisam dobro postupila i kopkalo me je cijelo vrijeme. Nisam mu više vjerovala. Zujala sam po fejsu, pratila profil te cure kao da sam neka luđakinja.. Čekala sam novi dokaz. Znala sam da će se opet nešto dogoditi. Kad, evo ga!

Opet je osvanula slika njega i te djevojke gdje se s tom istom curom drži za ruke. Slika je bila vidljiva samo na njezinom profilu, dok na njegovom ne! Zanimljivo! Lukav je! Sakrio je sliku sa svog zida.

Zamračila sam kada sam to vidjela! Koliko god sam znala da je muljator i čekala nove dokaze, toliko me svejedno nova spoznaja zakucala u zid.

Odlučila sam otići do njegovog stana i dovesti ga pred gotov čin! Ne, ne da sebi dokažem da laže, jer ja to znam, nego da njemu dam do znanja kako znam da mi laže.

E, ovo mi se sada više nije sviđalo! Ne volim ovakve dno-dna situacije, jer se obično u ovakvim situacijama žena totalno ponizi.

–    Ajajajajaaaaa!! Ja već mirišem sranje! – napisala sam joj u nadi kako ipak nije otišla do njega.

Nastavila je pisati:
–    Samo me draga Ivana zanima, jesam li sam dobro postupila? Nekako hoću zadovoljit svoje unutarnje potrebe. Ja želim izaći iz ove priče podignute glave, s dostojanstvom i stavom, a ne osramoćena i izigrana. Uglavnom, sad kada sve ovo tebi pišem,  osjećam se kao neki detektiv! Mislim kako imam velike šanse da me zaposle u nekoj tajnoj službi!

Misleći i dalje kako me pita za savjet da li da ode do njega ili ipak ne, vrlo sam joj otvoreno odgovorila:

–    Pa, ja na tvome mjestu ne bih otišla do njega.. Ne bih se ponizila toliko.. Pomislila bih na to, priznajem, i napravila sam to, jebiga jesam. Da, pratila sam bivšeg i radila takve gluposti.. Nemaš baš ništa od toga! On je klasičan muljator koji hendla više žena od jednom.. Pusti ga! Ne ponižavaj se.

Gle, sve smo to radile: pratile, provjeravale, istraživale.. Špijale po profilima.. Sve znam! Sve! Ali, to će te smo izluditi, vjeruj mi… A on je lukavac i oprezan je.

I dalje se nismo kužile. Ona je mene pitala jedno, a ja sam mislila drugo, računajući kako to ipak nije napravila, pa sam ju odgovarala da napravi tu glupost i ode mu na vrata. Nastavila je po svom:
–    A što ti misliš,  kako sam trebala postupiti? Da li misliš u stilu, što je bilo bilo je, ali da ubuduće budem pametnija? Kako da budem pametnija?
–    Slušaj svoju intuiciju, za početak – rekla sam joj. Imala si je i u ovom slučaju, ali je nisi poslušala. Frajera nije teško provaliti. Oni su prozirni, što se toga tiče.
–    Da, a kako se postavit kad ga se otkrije? – nije odustajala u svom naumu.
–    Pa, dovoljno ti je da ga jednom uloviš u laži pa da ti se popale svi alarmi. Ne treba ti više od toga. Odjebeš ga, bokte! Što će ti takav seronja!
–    A, kako mu to dat do znanja? – pitala je, a ja je više ništa nisam kužila.
–    Pa, odjebeš ga! Kada ti se idući put javi, jednostavno mu daš do znanja da imaš nekih svojih stvari za riješiti sada i da nemaš vremena za njega! I ne javljaš mu se više. Kraj. Njemu to i ovako i onako neće teško pasti, vjeruj. Možda će te piliti neko vrijeme jer ćeš mu povrijediti ego, ali, prešaltat će se on na drugu.. Ne nerviraj se zbog njega.

Ako nastaviš ovako, tip će te izludjeti, a život će ti se početi svoditi na špijanje, provjeravanje.. A to baš i nije zdravo. Škodi tvom samopouzdanju. Pogubit ćeš se! Okreni se sebi i uživaj u stvarima koje te vesele.. Čitaj, šetaj, odi s frendicama na kavu.. Izađi.. Okupiraj se nečim i ne misli na njega! Nebitan je tip!  – nije mi bilo jasno što joj nije jasno.

I onda je uslijedio njen nastavak koji mi je objasnio sve:

–    Uglavnom, da ti ispričam dalje šta se desilo. Dolazim ja do vrata stana i čujem zvukove u stanu, ali ne mogu dokučiti dal´ je u stanu cura ili nije, Čujem samo zvuk TV-a. Pozvonim ja na vrata i mičem se sa špijunke da me ne vidi, jer sam znala da mi ne bi otvorio. Nastane muk u stanu, izgleda da ipak nije bio TV. Pozvonim ja opet, nitko ne otvara i taman kad sam htjela pozvoniti treći put, otvara on vrata. Kažem mu

„Nadam se da te nisam prekinula u romantičnoj večeri.“

E, a njegova faca kisela, to si morala vidjet! U stvari, imala sam povoda doći kod njega jer mi je ostala jakna od prošlog puta. Uglavnom, zanijekao je da je netko u stanu (a cura je bila u drugoj sobi i sve čula) i onda je rekao da nije ni vrijeme ni mjesto sad za razgovore. Ja sam bila ta koja je vodila cijeli razgovor, a on je samo sve nijekao. Na odlasku sam mu još nabacila da mu je valjda jasno kako mene ne može muljati, veslati i lagati, i kako je naša priča završena!

Zatvorio je vrata misleći kako sam otišla, ali ja nisam otišla! A ne!! Ja sam još 10 min stajala pred vratima i  prisluškivala što će njoj sad smuljati! Rekao joj je da ne zna što ja uopće hoću, da smo se zadnji put vidjeli prije mjesec dana i da nije bilo ništa među nama!! I onda ju je pitao na kraju ako je okej?! Zamisli!! Valjda je cura bila u šoku.

I ja sam bila u šoku, ali ne zbog ovog tipa i priče, nego zbog nje! Ja sam fakat mislila da ona ipak nije napravila tu glupost i otišla njemu na vrata. Ali je.. Jebiga, ipak je otišla.

Pokušala sam joj ponovno objasniti, od početka.

–    Puno mi se cura javlja baš s ovim problemom.. Shvati da je on tip koji ima svojih problema i ne želi se niti vezati, niti zaljubiti. Zajebava se, dok ga ne nešto ne klepi jednom, a tebi ovakvi problemi ne trebaju. Ne treba ti niti da te neka takva njegova, s kojom je paralelno kao i s tobom, negdje napadne ili ne znam što! Tip je klasičan muljator i serator!! Tebi ovakva poniženja ne trebaju, mila!
–    Da, znam, svjesna sam toga… – rekla mi je samo to.
–    Hej, još ćeš ti ispasti luđakinja u ovoj priči, a on je taj koji je lud i izluđuje svih oko sebe! Ma, daj! Seronja! – fakat sam se naživcirala!
–    Uglavnom….ako me bude pokušao ponovno kontaktirati da li da mu se javim ili čisti ignor? U smislu, da se javim pa da mu kažem još jednom što ga ide da ne bi opet pala u njegovo gnijezdo.

Ajme, pa ona se stvarno zatelebala u tog tipa. Jaoooo!!

–    Ti bi se njemu javila nakon svega ovoga? Ma, ne javljaj mu se! Ako ti se javi lijepo mu vrati poruku da ga moliš da te više ne zove i ne šalje poruke. I to neka bude zadnje. Nikakav kontakt. Ponekada je, u ovakvim situacijama, najbolje prešutjeti! Njemu to i onako ništa ne znači. Samo, ne vrijeđaj ga. Lijepo ga i kulturno zamoli da ti se više ne javlja i ne šalje poruke. I to je to. Jer ako budeš dramila, on će likovati.. Njega to hrani.
–    Ma da, treba ipak bit dama, Nisam ga ni danas vrijeđala. – odgovorila je.
–    Tako je, dama! – složila sam se s njom. Znaš onu moju: Iz svake situacije izađi čista obraza i kao prava dama! A iz ovog si nešto naučila!
–    Da definitivno jesam, Svako iskustvo bilo dobro ili loše je poučno i iz njega treba učiti – polako smo počele zaključivati situaciju.
–    Vjeruj intuiciji, jer ako ti nešto u nekom odnosu smeta, smrdi.. znači da nešto nije u redu.. I iz svega se nešto nauči! Nema boljeg profesora od gospodina iskustva! Zapamti to! Sigurna sam da ti se ovako nešto više nikada neće dogoditi. Nećeš si to dozvoliti, a takvog tipa ćeš prepoznati na prvu.
–    Svakako ću biti pametnija i opreznija… – zaključila je.
–    Želim ti sreću 🙂
–    Hvala ti Ivana na pomoći i zlatnim savjetima! – mislim da joj je sada bilo krivo što je sve ovo napravila. Mi žene kada se zaljubimo, fakat popizdimo i izgubimo kompas.

Miči se od takvih seratora! Nisu te vrijedni! I ne inati mu se.. Stići će njega njegova kazna.. Ti ne prljaj ruke, nego se odmakni i ne gledaj mu po profilu.. Moj ti je savjet da ga blokiraš i amen. Što će ti? Ne zanima te takav! – ponavljale smo gradivo.

–    Pamtim tvoje riječi, Ivana. Hvala! Izbrisala sam ga. Misliš da je najbolje da ga blokiram? – znala sam da će me to pitati.
–    Pametno si napravila što si ga obrisala, jer ne treba ti sada visjeti po fejsu i gledati što radi. Ti odluči kako ti je lakše. Totalno ga maknuti ili ga povremeno špijati.
–    A da! Dosta toga mu je javno tak da se slažem s tobom da je najbolje blokirati jer ću vjerojatno doći u napast da mu pogledam malo u profil. – složila se ipak sa mnom.
Podsjetila sam je još jednom:
–    Ne misli na njega, nije te vrijedan! Takvih kao što je on ima koš i još! Po ničemu nije poseban! Traži posebnog 🙂

Ali, ona nije odustajala:

–    Znam da ti nisi on, ali imaš više životnog iskustva od mene, Zanima me kako se on sad osjeća? Da li mu je svejedno – u stilu kao jedna manje, ili se ipak osjeća posrano i posramljeno?

Malena – odgovorila sam – mislim da ga više brine kako si ga razvalila, ništa drugo.. I kako će se izvući od ove što mu je bila u stanu.. Ne brini ti što on misli i kako je njemu! Sebe gledaj!

–    Da to definitivno! Treba sad smuljat sad ovu koja je u stanu, ali vjerujem da će uspjeti, jer to su vrhunski igrači! – opet ona razmišlja i vrti se u krug.
–    Nisi ti napravila sranje, nego on! Ti nisi nikog povrijedila! On je tebe povrijedio . A ti sada gledaj sebe i kako ćeš ga izbrisati iz glave!
–    Nema veze! Meni je drago što sam mu dala do znanja da mene ne može muljati! Idem sad prvo sve ovo prespavati. Jutro je pametnije od večeri i sutra se već bit lakše – završile smo. Još mi se jednom zahvalila na svemu, i na savjetima i na vremenu kojeg sam izdvojila za nju. A zaista joj je trebalo.
Pozdravile smo se i dogovorile da će mi javljati situaciju te da sam tu za nju, ako zapne.
Bilo je kasno. Odužio se naš razgovor malo predugo. Otišle smo na spavanje, a već se idući dan javila:
–    Dolazim u opasnost da se javim onoj curi koja je bila jučer u njegovom stanu!
–    Ne! Ni slučajno! – bila sam konkretna i znala sam što prolazi. Pakao.
–    Zašto ne? – pitala je.
–    Ma, ne uvlači se u gnjev. Osvetu. Inat. Da li ti čitaš uopće moje kolumne!?
Nije ona mene uopće čula, nego je nastavila po svom:

–    Jučer, kad sam još prisluškivala pred vratima, čula sama što joj je rekao. Rekao joj je da smo se vidjeli prije mjesec dana i da nije bilo ništa među nama. I predstavio me je u lošem smislu. I sad me to kopka… želim da ona u ubiti sazna tko je lažov i tko je loš u cijeloj ovoj priči.. Zato sam se mislila javiti toj curi.

–    Ma, što imaš od toga da joj se javiš, ha? Što TI dobivaš s tim? Što ćeš dobiti? Ne poznaješ je, zar ne? Gle, ako me već pitaš, reći ču ti onako kako bih ja napravila. Cijelo ti vrijeme to govorim! Dakle, ja se na tvom mjestu ne bih uvlačila više u to. Ona će i ovako vjerovat njemu. Vidi mila, ti radi kako misliš da je najbolje, ali ja smatram kako tražiš bilo kakav razlog za komunikaciju. Vrtiš se oko vruće kaše. Najebat ćeš!  Makni se dok je vrijeme. Što ti znači ako joj se javiš, predstaviš se tko si i što? Što? Što dobivaš s tim? Ona će i dalje bit s njim. Vjeruje njemu, ne tebi. A u konačnici, možeš i s njim imat problema. Poslušaj me, pobogu! Ne petljaj se više u to!

–    Da isto tako se može i on meni zainatiti.. Imaš pravo. Neću se javiti, poslušam te 🙂

–    Zahvalit ćeš mi jednog dana na ovome što sam ti rekla. Makni se.

–    U to uopće ne sumnjam 🙂 Mislim da u takvim situacijama treba slušati druge koji razmišljaju hladne glave. Ja sam još pod dojmom pa ne razmišljam pametno. – zaključila je napokon.

Pozdravile smo se. Više se nije javljala. Nadam se da me je ova djevojka poslušala u svemu što sam joj rekla, jer ako je, spasila sam joj mjesece pakla – shvatiti će to kada sve ovo završi do kraja i kada spozna pravu istinu.
Žene kada se zaljube ne vide dalje od tipa u kojeg su se zaljubile. Ne slušaju nikoga i ne primjećuju sitnice koje ukazuju na sve ono što nije dobro. A kada lupe glavom o zid i napokon spoznaju da su izigrane, onda imaju strahovitu potrebu za osvetom, igrama i  inatom. A to nije dobro.

Maknite se od svega toga! Nikoga se ne može natjerati da vas voli i da bude dobar prema vama! Nema te sile!

Ne ponižavajte se i ne tjerajte inate! Ne igrajte igre s vragom i ne glumite suca, jer sudac niste. Ne smijete nikome dozvoliti da vas vrijeđa i ponižava nikad! Od takvih se ljudi mičete i ne dozvolite da vam se približe više nikada! Bolje ćete se osjećati ako se ne uvaljujete dalje, nego se samo povučete – možda zvuči kukavički, ali u konačnici, više ćete ispasti čovjek u svojim očima ako se ne spuštate na nivo osoba koji su vas povrijedile. Ponekada je najbolje ne reći ništa u ovakvim situacijama, nego se samo okrenuti i otići svojim putem. To je pobjeda. To je zadovoljstvo. Uvlačenjem u igre s ljudima koji su vas povrijedili, ne biste li im vratili, često nose gorak okus.

Pustite i odite. Krug se uvijek zatvori… Ponekada mu je potrebno i malo više vremena, ali … uvijek se zatvori.

Djevojčice, poslušaj me…
Ako siješ mržnju – s mržnjom ti se vrati!
Ako želiš zlo – očekuj zlo!
Ako povrijediš nekog – tebe će boljeti još više.
Ako činiš dobro – još boljim ti se vraća.
Kako god okreneš … Krug se uvijek zatvori. Pa ti sad vidi!

Do iduće srijede, pamet u glavu i ne radite ovakve gluposti, nego uživajte u životu, jer život je lijep 🙂

Autor: IVANA GRABAR