… Pa ti sad vidi!

Prije nekoliko godina napisala sam kolumnu “Krug se uvijek zatvori“ na temelju svog iskustva, a u kojoj sam pokušala objasniti kako nikome ne treba željeti zlo koliko god nam je netko nanio bol, kako treba oprostiti onome tko nas je povrijedio i otpustiti ono što nas je zgazilo… jer se krug uvijek zatvori. Mi suci nismo i ne trebamo se baviti osvetama i inatima… Netko drugi radi raspored, piše kazne, ispostavlja R1 za učinjene bedastoće.. Tu vam kolumnu zakačim niže pa se podsjetite što je pisac htio reći. A evo i dokaza / potvrde da moja ta moja priča i teorija imaju smisla u novom slučaju i novoj priči.

Razveli su se prije nekoliko godina jer ju je varao s njom. Ostavio je nju i dijete zbog nje. Ostavio ju je u dugovima i otišao s njom. U dreku do grla, povrijeđena do bola grcala je u suzama mjesecima.. Dizala se godinama i dolazila k sebi. Još uvijek otplaćuje njegove dugove. Kako? Radi dva posla: jednu smjenu na puno radno vrijeme u stabilnoj firmi, a nakon posla čisti kuće i stanove, urede i poslovne prostore, apartmane. Radi dva posla, spava, radi dva posla, spava.. i tako već nekoliko godina. O maloj brine ona jer gospodin nema novaca svaki mjesec. Kapne tu i tamo za malu nešto sitno u tom moru sveg sranja kojeg je napravio.

Mala je izrasla u super curu. Dobro ju je odgojila. Pomaže joj sad pa i sama radi preko sezone. Preživjeti se mora.. Raditi se mora. Drže se njih dvije. Plivaju iznad površine i ne daju se! I ide im! Dokaz kako se sve može kad se hoće, samo se trebaju zasukati rukavi.

Ona je dobro. Sretna je i ima svoj mir. Ponekada je malo umorna  jer raditi dva posla je vrlo iscrpljujuće, no na toj ženi je uvijek osmijeh, vedrina i pozitiva. Ono što me kod nje zaintrigiralo je ta smirenost i mirnoća, izuzetna vedrina i pozitiva koja pršti iz svake njene pore. Zato mi i je sjela na prvu i posebno mi je draga jer je prava fajterica.

Dakle, moja kraljica njemu ne zamjera baš ništa. Od njega niti ne traži ništa jer zna kako se na njega nije mogla osloniti niti dok su bili u braku. Putila ga je da ode jer ju je baš jako povrijedio.. Dijete nisu mogli dobiti godinama. Baš su se namučili s umjetnim oplodnjama i sa svim.. A on ju je varao cijelo to vrijeme i ostavio zbog druge – nakon svega. I ostavio u problemima koje je sam nagomilao – zbog druge žene. Zbog putovanja i poklona, nepotrebnih troškova u koje se uvalio, a koje je ostavio svojoj bivšoj ženi pa nek´ ona to rješava! Kreditne kartice nisu baš za svakoga, zar ne?

On je otišao s njom. Ona je ostala s djetetom i hrpom dugova. Ona je radila kao mali mrav i rješavala sva nagomilana sranja, a on je gradio svoj novi život s njom. I onda je nju – zbog koje je ostavio ženu u dugovima i s djetetom, ostavio zbog treće. U njegov je život stigla nova muza – ona2. Preselio se u drugi grad. Dugove i dalje nije pomogao rješavati.

Godine su prošle. Puno stvari je sjelo na svoje mjesto, a krug se neki dan zatvorio.

Moja se kraljica susrela s njom. Sad je ova ostala usamljena, ostavljena i ucviljena – hajde sva sreća – bez dugova.. Ostavio ju je zbog neke nove prilike, zbog nove sreće u životu. Srele su se i zastale nakon toliko godina od  kad se mojoj kraljici srušio svijet.

Stajale su na cesti i pričale satima: bivša žena i bivša ljubavnica. I puno toga su ispričale jedna drugoj. I puno toga su si rekle. Bivšoj ženi su ostali dugovi i problemi, a bivšoj ljubavnici ostao je doživotan biljeg i osjećaj krivnje kako je učinila nešto preloše. I je. Ne spava u miru. Nije sretna. Osjećaj krivnje koji je izjeda i opsjeda prestrašan je. Razorila je obitelj. Njega dobila nije. Ostala je sama i obilježena za zauvijek. Ispričala se mojoj kraljici. Plakala joj je. Molila za oprost. Moja joj je kraljica oprostila.

A on?

On živi i dalje u drugom gradu s trećom osobom. Ima kontakte i sheme s nekim drugim ženama. Viluje i dalje i nema mira. To je takav duh – nemiran i nesretan! Njegov se krug odavno zatvorio i stalno se vrti po tome krugu u nedogled. Pa opet iz početka.. I tako će živjeti dok diše. To je takva sorta ljudi. Njih ne drži niti mjesto, niti ljubav niti svetinja!

Budite dobri. Što ne želite sebi – ne želite drugima! Ako vas netko povrijedi i zgazi – probavite to i ostavite iza sebe. Oprostite i gledajte kako ćete pomoći sebi da se izvučete iz toga začaranog kruga. Ne svetite se! Ne inatite se i ne uplićite u igre i igrice! Ne smišljajte smicalice i klackalice. To nikada ne završi dobro, zapamtite. Gledajte sebe, svoj život, svoje dijete, svoja posla. Gledajte kako se istrgnuti iz tog bljutavog osjećaja manje vrijednosti, povrijeđenosti, jada, bijede i nemoći! Gledajte kako ćete čim prije krenuti dalje sa životom. Čim prije – tim bolje po vas.

A krug? On se uvijek zatvori. Za to se uopće ne morate brinuti. Život slaže svakome prema zaslugama. Nekome prije, a nekome kasnije. Bez iznimki! Svatko od nas dobije račun za učinjeno.

Autor teksta: Ivana Grabar

Narudžba knjiga: marketing@pinkpen.com.hr