Ako ćemo se držati odgoja, tradicije i  kulture, onda se zna tko je pravo muško i tko plaća na prvom spoju, a bogme i tko poziva na isti taj spoj, zar ne?

Bilo bi u redu da na prvi spoj ON pozove NJU. Tako pravi muškarci rade. Već ako su kliknuli, pravi će muškarac učiniti taj korak. Također bio bi red da isti taj muškarac plati na prvom spoju, bilo da se radi samo o piću ili romantičnoj večeri.

Ako ćemo se držati odgoja, tradicije i  kulture, onda se zna tko je pravo muško i tko plaća na prvom spoju, a bogme i tko poziva na isti taj spoj, zar ne? Sada će reći emancipirane žene kako i one zarađuju pa mogu platiti tih nekoliko novčanica na prvom, drugom ili bilo kojem spoju. Mi se žene prečesto volimo uspoređivati s njima – muškarcima. Volimo s njima biti izjednačene i pravi partneri u svemu, jer mi smo žene i sve možemo!

Danas su žene samostalne, snažne, neke zarađuju i više od muškaraca. I sve je to ok, ali brate mili, ja baš volim da su neke stvari po „starinski“. Volim tradiciju, volim upucavanje na starinski način, volim to baš tako: da se zna tko je muško, a tko žensko u vezama i odnosima gdje bi se i trebalo znati tko je tko.

Bilo bi u redu da na prvi dejt ON pozove NJU. Tako pravi muškarci rade. Već ako su kliknuli, pravi će muškarac učiniti taj korak. A svaka prava žena upravo će to očekivati od muškarca koji joj se sviđa. Također bio bi red da isti taj muškarac plati na prvom spoju, bilo da se radi samo o piću ili romantičnoj večeri. No, poučena iskustvom kako svi muškarci ne misle tako, jer su ih emancipirane žene preodgojile, uz sebe uvijek nosim novčanik – zlu ne trebalo!

Vjerovali ili ne u “dejt situacijama” postoje opcije u kojima frajer očekuje da žena plati cijeli ceh ili da ga podijele na pola. U toj opciji svatko bi platio svoj dio, što i nije toliko baš tragično: što si pojeo – plati!

Šalu na stranu, nisam materijalan tip i ne kalkuliram koliko frajer zarađuje, koji auto vozi, ima li stan ili koje je marke sat na zglobu njegove lijeve ruke. Ne patim od toga tko će kome prvi poslati poruku, tko će prvi nazvati ili tko će koga prvi puta poljubiti, no u nekim sam stvarima zadrto tradicionalna. Volim se držati onog starog i profinjenog recepta u kojem on vodi.

I nije bitno hoće li me odvesti na burger i krompiriće, čevape ili pizzu. Zaista nije bitno hoće li odabrati skroman ili skupi restoran. Bitan je način. Bitan je njegov angažman da me impresionira.

Sjećam se svog naj dejta ikada. Dugo se trudio osvojiti me, a nije znao da me osvojio na prvu. Dugo me pozivao van, a ja sam to izbjegavala. Pitate se zašto? Pa zato što mi se taj frajer jako sviđao, ali bio je puno mlađi. A ja nisam htjela vezu s mlađim muškarcem. No, bio je uporan i uspio je. Dogovorili smo vrijeme i mjesto. Međutim, par sati prije izlaska slomila sam se i odlučila ipak ne ići. Ispričala sam se zbog iznenadnih obaveza. Vratio mi je:

„Sve ok, samo bih jako volio da izabereš jedan dan kad si slobodna. Jedva sam te čekao vidjeti večeras. Nadam se da ću moći izdržati još koji dan…“ I tu me dobio. Odlučila sam izaći s njim.

I došao je taj dan. Parkirala sam i krenula prema njemu. Izašao je iz auta i srdačno me pozdravio, pa otvorio vrata, kao pravi kavalir. A kada smo sjeli u auto okrenuo se na zadnje sjedalo i uzeo buket ruža koji je stajao pozadi. „Ovo je za tebe – rekao je. Onaj buket od neki dan dao sam mami, jer bi uvenuo do danas.“ Tad mi je stvarno bilo neugodno što sam ga onako otpilila.

„I kamo idemo?“ – upitao me. „Rezervirao sam na tri mjesta, želim da ti odabereš.“ Nabrojao mi je sva tri restorana: dva vrlo otmjena iz Opatije i jedan sasvim pristojan u Rijeci. Odabrala sam ovaj u Rijeci.

Moram biti iskrena i reći da su me njegove geste ugodno iznenadile. Sve je isplanirao do u detalj i stvarno si je dao truda. Naravno, večeru je platio on. Iz kulture sam predložila da podijelimo račun, što je on glatko odbio. Taj dejt bio je zaista poseban. Pamtiti ću ga zauvijek. Naime, još se jednog dejta rado sjetim, no o njemu nekom drugom zgodom.

Žene moje, pustite muškarcu da bude muško. Opustite se i dozvolite da vas vodi. I još nešto: uživajte u svakom tom plesnom koraku. Lijepo je 🙂

Ivana Grabar

  • Autor teksta: Ivana Grabar
  • Foto naslovnice: Maja Stevanović
  • Lokacija: Hotel Milenij Opatija
  • Look: Max&Co. / Amec Rijekatekstil d.o.o.

SVE KOLUMNE AUTORICE – OVDJE 

Kontakt: