Što je sindrom srednjeg djeteta?

O ovom sindromu čula sam od mama koje imaju troje djece. Obično je to srednje, drugo dijete vrlo živo, osvetoljubivo, svadljivo, inatljivo, grubo, plačljivo, preživo i nemirno, vječito u svađi i drami sa starijim bratom ili sestrom, te vrlo ljubomorno na najmlađe dijete u obitelji, ali i na starijeg brata ili sestru. To srednje dijete traži pažnju pogotovo majke, ali i svih članova obitelji koji su fokusirani na najmlađe dijete kojem daju svu svoju pažnju, nježnost i emocije. I srednje dijete, kao i najstarije dobiva ljubav i pažnju, no ne u onoj mjeri kao ranije – jer je prinova u obitelji.

Obično roditelji ne znaju što se odjednom događa s njihovim srednjim djetetom. Jako je važno da simptome sindroma srednjeg djeteta primijete na vrijeme, te da s djetetom pokušaju lijepo razgovarati, pokazati mu ljubav i pažnju, uvjeriti ga da ga vole – to je jako važno jer se većina roditelja počinje ljutiti na dijete koje svima odjednom zadaje glavobolje. Postoji više faza sindroma srednjeg djeteta. Jedna od njih je izmišljanje bolesti. Npr. da je boli stomak. Nakon svih pretraga skužite da je sve oke, hvala Bogu, a vaše srednje dijete izmisli novu bol… Rade li djeca ovo namjerno kako bi privukli pažnju i skrenuli pozornost na sebe?

Što o sindromu srednjeg djeteta kaže spec. kliničke psihologije Ines Denona, poslušajte u snimci radijske emisije Pink parlaonica.

Radijska #pinkparlaonica emitira se svaku srijedu u 12:15 h na Radio Korzu.

  • Urednica i voditeljica emisije: Ivana Grabar, spisateljica & kolumnistica
  • Tekst: PR #pinkparlaonica
  • Foto: PR #pinkparlaonica
  • Kontakt: ivana@ pinkpen.com.hr