Kažu da se najljepše stvari događaju kada ih najmanje očekuješ. Ivo je došao na vrata sa  škartocom koji je bio vidno mastan i odmah mi izmamio osmijeh na lice. “Ljubavi evo ti domaća panceta sa Sardinije” … Wow!! Hoću reći, wooooow! Naravno da sam ju odmah otvorila i degustirala .

To vam je onaj isti osjećaj sreće i uzbuđenja kao kad dobijete nove cipele, torbu ili kao ja, hranu!

Bila je prefina, slatka, slana, mirisna i masna. Baš kakva treba biti! Podsjetila me na nonine domaće makarune s pancetom i dimljenom skutom… I to je bilo to! Drugi dan sam se odmah nakon jutarnje kave uhvatila u koštac sa tijestom. Napravila sam fuže sa bosiljkom i crispy pancetom. Kako nije bilo skute, pecorino je bio odlična zamjena.

Recept je vrlo jednostavan, napravite klasično tijesto za fuže  u koje dodate  isjeckane listiće svježeg bosiljka. Pancetu pofrigate do crispy teksture i zajedno s masnoćom prelijete preko pašte. Tek nedavno sam negdje pročitala da se tijesto za fuže razlikuje od regije do regije. Nisam to znala. Ja sam ih naučila raditi od none pa se nikad nisam osvrtala na recepte i mjere, nego  sve  dodajem provizorno, od oka ! 😉

Ovaj put sam se potrudila koristiti mjeru. Recept je u nastavku,uživajte!  🙂

FUŽI:

  • Brašno 000 (400 g)
  • 2 jaja
  • Ulje (2 žlice)
  • Voda (po potrebi)
  • Sol
  • Svježi Bosiljak (1 šalica)

Pomiješajte sve sastojke i zamijesite čvrsto tijesto. Kada ste umjesili dodajte nasjeckane listiće svježeg bosiljka i nastavite mijesiti dok se podjednako ne rasporede po tijestu. Tijesto za fuže mora biti malo tvrđe.

Razvaljajte tanku plohu i narežite na kvadratiće oko 3 cm. Možete koristiti i slamčicu (ja nisam), te preklopite suprotne krajeve i dobro ih utisnite prstom da se ne bi odvojili prilikom kuhanja. Možete ih ostaviti da se malo prosuše. S obzirom da je to svježa pašta kuha se 3-4 min.

UMAK:

  • Panceta (200 g)
  • Papar
  • Pecorino
  • Svježi bosiljak

Pancetu narežite na trakice i popržite do crispy teksture te je skupa s masnoćom prelijte preko fuži. Dodatno ih začinite s malo svježeg mljevenog papra, pecorinom i bosiljkom.

Dobar tek želi vam Gourmet Playground 🙂

  • Tekst: KATARINA VRENC
  • Foto: Katarina Vrenc & Gourmet Playground